20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat povlači se iz još jednog privatno-javnog partnerstva

Stara zgrada Opstine Tivat u kojoj radi FMS

Nakon marketinškog preduzeća „Brand New Tivat“ kojeg je svojevremeno osnovala u partnerstvu sa jednom tivatskom i jednom kompanijom iz Beograda, Opština Tivat uskoro će napustiuti i drugi sličan projekat javno-privatnog partnerstva koje su inicirale bivše DPS uprave tog grada.

Naime, gradonačelnik Željko Komnenović (Narod Pobjeđiuje) je juče na sjednici Odbora povjerenika tog grada, saopštio da će Opština izaći iz projekta Fakulteta za mediteranske poslovne studije (FMS) u Tivtu, a čiji je suosnivač i suvlasnik već skoro 14 godina.

„Prvo očekujemo da u najskorije vrijeme naplatimo oko 150.000 eura neraspoređene dobiti FMS iz ranijih godina, a koja nam pripada kao suosnivaču i suvlansiku. Nakon toga, Opština Tivat će svoje akcije u FMS prodati većinskom vlansiku te obrazovne ustanove i izaći iz tog projekta, a onda ćemo FMS-u po komercijalnim uslovijma, iznajmljivati poslovne prostorije u staroj zgradi Opštine u Uliciu Luke Tomanovića, a koje smo im prethodnih godina kao suosnivači i suvlasnici, davali na besplatno korišćenje“- pojasnio je Komnenović.

Opština Tivat je FMS na incijativu tadašnjeg gradonačelnka Dragana Kankaraša (DPS) osnovala 2009.godine zajedno sa NVO „Mediteranski institut za razvoj“ iz Tivta i preduzeće „Marcone“ iz Kotora. U suštini, vodeći partner Opštine Tivat u ovom poduhvatu bio je univerzitetski profesor dr. Stevo Nikić iz Bara, a kako je tada saopštavano, FMS je bio „prvi studij akademskog nautičkog i sportskog turizma u Crnoj Gori“. Potencijalnim studentima poručivano je da „diplomirani studenti FMS imaju mogućnost zaposlenja u okviru potreba nautičke industrije”, aludirajući na tada započetu realizaciju projketan nautičko-turističkog rizorta Porto Montenegro u Tivtu.

stara zgrada Opštine Tivat u kojoj je smješten FMS – foto S.L.

FMS je za školarinu od 1.500 eura godišnje, stidentima omogućavao da upišu jedan od tri studijska programa programa i to menadžment i bezbjednost marina i jahti, menadžment u carinskom, špediterskom i agencijskom poslovanju i menadžment u nautičkom turizmu, sportu i rekreaciji. Među njenovim proesirima i predavačima bila su mnoga poznata imena iz svijeta politiuke i biznisa, povezana ili bliska sa tada vladajućim DPS-om i njegovim koalicionim partnerima: bivši ministar saobraćaja dr Andrija Lompar (SDP-SD), tadašnji predsjednik „Montenegroairlinesa“ dr Zoran Đurišić, bivši predsjednik Borda direktora „Barske plovidbe“ dr Radovan Orlandić (DPS(, bivši predsjednik Skupštine opštine Kotor i funkcioner lokalne DPS mr Nikola Konjević, nekadašnji portparol tivatske SDP i direktor aerodroma Tivat mr Ranko Bošković, kao i visoki DPS funkcioner i diplomata dr Ivo Armenko, nekadašnji direktor ZIKS-a i carine Crne Gore Božidar Vuksanović (DPS), poslanik DPS Predrag Sekulić, bivi direktor IRF-a Zoran Vukčević (DPS)…. Jedan od predavača svojevremeno je bio i bivši gradonačelnik Tivta prof.dr. Siniša Kusovac (DPS). U međuvremenu, master, magistarske, pa i doktorske diplome na ovom fakultetu stekao je veliki broj bivših ili još aktuelnih državnih funkcionera i činovnika koji su pred profesorima-svijim partijskim drugovima, listom uspješno odbranili  diplomske radove.

FMS se narednih godina iz Tivta priširio sa isturenim odjeljenjima na Ulcinj i Nikšić, a zainteresovanima je pored osnovnih, ponudio i magistarske, master i doktorske stiudije. U sklopu tog fakulteta u Tivtu je sa radom počeo i poseban Centar za obuku pomoraca. Dekan FMS-a trenutno je dr Marko Nikić ,a ova obrazovna ustanova je u sasttvu privatnog Univerziteta „Adriatic“ sa sjedištem u Baru, čiji je osnivač i večinski vlansik takođe prof.dr Stevo Nikić.

Kusovac se inače prije nego što je došao na funkciju gradonačenika Tivta, već sa većinskim vlasnicima FMS bio razišao u ne baš najboljim odnosima i napustio fakultet, pa su od tada naročito učestali i „šumovi u komunikaciji“ i nesuglasice između Opštine i ove privatne visokoškolske ustanove. Odbornici u lokalnom parlamentu ukljulujuči i tadašnju vlast predvođenu DPS-iom i opoziciju nisu štedjeli riječi kritike na račun FMS-a i posebno izvještaja o radu i finansijskom poslovanju koje im je mkenadžmet fakulteta slao na usvajanje na SO, jer je lokalna uprava suosnivač i suvlasnik FMS. Stalo su se pritrom čule prozivke, pogotovo opozicionih odbornika, da lokalna uprava Tivta nema nikakav uvid u to što se radi na FMS-u, niti bilo kakvu opipljivu ekonomsku korist od svojih ulaganja u tu priču.

Aktuelna lokalna vlast građanskih listi NP-BF- GB, stoga je odlučila da nakon skoro 14 godina. „isključi prekidač“ i da se Opština Tivat uz naplatu svog dijela, povuče iz čitave priče i FMS u potpusnosti prepusti snalaženju na tržištu.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije