20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštine Tivat i Herceg Novi insistiraće na formiranju preduzeća za upravljanje trajektnom linijom

Trajekt – foto Boka News

Opštine Herceg Novi i Tivat nisu odustale od formiranja zajedničkog trajektnog preduzeća u čijoj bi upravljačkoj i vlasničkoj strukturi bile većinski zastupljene ali se za realizaciju te inicijative čeka formiranje nove Vlade.

Po riječima predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića jedna od tačaka sporazuma koji je GG „Narod pobjeđuje“ potpisala sa Pokretom „Evropa sad“ je pitanje organizacije zajedničkog preduzeća koje bi gazdovalo trajektnom linijom Kamenari -Lepetane.

-To preduzeće bi trebalo da organizuju opštine na čijim teritorijama se odvija trajektni linijski prevoz.  To je najefikasnije i najbolje rješenje na kojem ćemo mi insistirati. Nije do sada realizovano zato što se čeka formiranje Vlade jer to opštine ne mogu same. Na taj način bi riješili dosta problema. To preduzeće bi bilo zamajac ideje o sveobuhvatnoj regulaciji pomorskog saobraćaja kroz Boku sa linijskim prevozom jer takvo preduzeće sa takvim potencijalom i profitom bi bilo pravi zamajac za realizaciju takve ideje i okosnica za formiranje jedne ozbiljne firme koja bi bila u vlasništvu opština i obavljala i održavala čitav saobraćaj kroz Boku. To je veoma važno iz ugla upravljanja prostora, ali i pravičnosti i strateškog planiranja razvoja, kazao je Komnenović u emisiji „U četiri oka“ na RTHN.

Opštine Herceg Novi i Tivat su Morskom dobru poslale  predlog sporazuma o finansiranju, odnosno o sponzorstvu sportskih klubova čiji su osnivači opštine.

-Nadam se da će već za par mjeseci koristi imati sportska udruženja i klubovi iz Tivta i Herceg Novog. Novljani i Tivćani imaju pravo na   subvencionisane karte za prevoz trajektom. Rješenje je moglo biti jednostavnije, praktičnije. Mi u Tivtu već radimo na izradi aplikacije, tzv. lojaliti kartice za stanovnike Tivta pa će i ta karta biti uključena u cijeli paket. Trudićemo se da do narednog ljeta u saradnji sa JP Morsko dobro  pojednostavimo  način dobijanja subvencionisanih karata.

Trajekt foto Boka News

Komnenović kaže da je dobro i pohvalno što je JP Morsko dobro sve resurse angažovalo na trajektnu liniju ali nije dobro što nijedan projekat na teritoriji Opštine Tivat nisu realizovali. Očekuje da će važni projekti koji su najavljeni biti realizovani u narednom periodu.

Poručio je da će se veoma snažno boriti za reorganizaciju Morskog dobra u smislu toga da opštine konačno počnu da gazduju svojim prostorom.

Podsjećamo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom preuzela je upravljanje trajektnom linijom u februaru ove godine a početkom maja počela je naplata prevoza. Opština Herceg Novi je u martu imenovala Komisiju za rješavanje problema i statusa trajektne linije Kamenari-Lepetane, a u maju su odbornici lokalnog parlamenta usvojili zaključke i proslijedili Vladi i JP iz Budve sa zahtjevom da Vlada Crne Gore osnuje posebno preduzeće, koje će se baviti trajektnim prevozom, a čije sjedište bi bilo u Herceg Novom, kao i da   Opština Herceg Novi bude većinski zastupljena u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi budućeg privrednog društva, čija će osnovna djelatnost biti pružanje usluga trajektnog prevoza.

Izvor:RTHN

Najčitanije