20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštini Tivat na privremeno korišćenje dat vojni kompleks „Opatovo“

Ulaz u vojni objekat Opatovo u Tivtu

Vlada Crne Gore donijela je odluku da država Opštini Tivat privremeno ustupi na korišćenje nekadašnji vojni objekat „Opatovo“ u istoimenom naselju na obali Tivatskog zaliva.

Lokalna uprava Tivta obratila se nedavno Ministarstvu odbrane molbom za privremeno ustupanje Opatova koje je nekada bilo izdvojeni pogon bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal u kojem se remontovalo artiljerijsko naoružanje i proizvodila razna sredstva ratne tehnike. Nakon zatvaranja Asrenala 2007. Opatovo je korišteno kao jedno od vojnih skladišta VCG, ali se već nekoliko godina na koristi ni u toj namjeni.

Opštinari su tražili da im se stoga Opatovo ustupi za privremeni smještaj Službe zaštite i spašavanja Tivta koja uskoro mora da napusti prostorije bivšeg hotela „Tivat“ na Seljanovu u kojima kao takođe provremeno riješenje, ta Služba boravi već tri godine. Hotel „Tivat“ će uskoro njenog novi vlasnici  koji su ga kupili od HTP „primorje“, da struše i na na ovom mjestu grade luksuzan novi hotelsko-stambeni kompleks, pa tivatski vatrogasci moraju pod hitno da nađu novi smještaj.

Opština je zato od Minisgtarstva odbrane zatražila da joj privremeno ustupi vojni objekat „Opatovo“ koji je i zvanično proglašen neperspektivnim za Vojsku Crne Gore. Sa time se saglasilo i Ministarstvo finansija i sociojalnog staranja koje je nadležno za raspolaganje državnom imovinom.

Zeleno svjetlo za ustupanje Opatova Tivćanima, formalno je nakon toga prije desetak dana dala i Vlada Crne Gore, prihvativši da se Opštini da na korišćenje ovaj prostor koji čine tri katastarske parcele ukupne površne 93.130 kvadrata  a na kojima postoji više objekata i podzemnih tunela u kojima je nekada čuvana municija i druga sredstva ratne tehnike.

U odluci Vlade, piše da se kompleks „Opatovo“ ustupa lokalnoj upravi „na privremeno korišćenje za potrebe smještaja Službe zaštite Opštine Tivat, do izgradnje nove Vatrogasne stanice, a najduže do privođenja namjeni lokacije „Opatovo“ u Tivtu u skladu sa važećim planskim dokumentom“. Vlada je obvezala Ministarstvo odbrane da po tom osnovu, sačini i potpiše poseban sporazum sa tivatskom Opštinom, a kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

Izvor:S.L.

Najčitanije