17 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštini Tivat ne treba portal BOKA NEWS

Tivat – Opština

„Nezavisni procjenjivači“ koje je angažovala Opština Tivat za ocjenu projekata na konkursu NVO sektora, Azra Hrapović iz Bijelog Polja i Stoja Popadić iz Podgorice, ocijenili su da projekat „Tivat – juče, danas, sutra – informativni portal Boka News“, po njihovom „stručnom“ mišljenju, zavrjeđuje izuzetno mali broj bodova i tako odredili da ne bude finansiran sredstvima poreskih obveznika grada Tivta.

„Od 15 projekata koji su prešli cenzus, sredstva su odobrena za 13 projekata, dok za 2 projekta, shodno Rang listi, nije preostalo sredstava za raspodjelu“ – kaže se u obrazloženju Odluke za raspodjelu sredstava za NVO Opštine Tivat, u 2019. godini.

Jedan od dva projekta za koja nema sredstava je „Tivat, juče danas, sutra – informativni portal Boka News“. Iako je ovaj projekat od osnivanja portala Boka News 2014. godine, koji funkcioniše u sklopu NVO „Boka“, Opština Tivat makar i simbolično finansirala sve ove godine, nezavisne procjenjivačice smatraju drugačije.

U paušalnim obrazloženjima, između ostalog, jedna od njih navodi netačne podatke, da se iz projekta „Tivat, juče danas, sutra – informativni portal Boka News“ ne vidi jasno na koju oblast se odnosi. U projektu je jasno naznačeno da „afirmišemo kulturne potencijale, tradiciju i kulturnu posebnosti opštine Tivat, te ukazujemo na značaj i vrijednosti očuvanja mediteranske baštine, životne sredine, mora, obale, podmorja. Promovišemo i afirmišemo međunarodni imidž Opštine Tivat“.

Druga procjenjivačica smatra da ciljna grupa, broj posjetilaca portala kojih je dnevno između 5.000 i 10.000 predstavlja paušalnu ocjenu, iako je naveden jedini relevantni izvor ovog podatka Google Analytics.

Sudeći po bodovima svih rangiranih, očigledno da su „nezavisne“ procjenjivačice koje je imenovalo Ministarstvo javne uprave, a Opština Tivat angažovala da ocjenjuju projekte, unaprijed imale viziju koje projekte treba visoko bodovno podržati.

Inače, da biste postali nezavisni procjenjivači potrebno je da vas predloži nekoliko NVO, po sistemu što više to bolje, ja tebe ti mene, da imate najmanje pet godina iskustva u pisanju i sprovođenju projekata, iskustvo u ocjenjivanju istih i na kraju vezu, kako bi vas Ministarstvo javne uprave imenovalo kao nezavisnog procjenjivača. Za 2019. godinu imenovano je 35 nezavisnih procjenjivača u Crnoj Gori.

Interesantno je da se iz Boke Kotorske i šire sa Primorja, niko nije prijavio da bude procjenjivač projekata, jer ljudi sa ovih prostora vjerovatno smatraju da nije realno, niti pošteno da oni procjenjuju da li nečiji projekat u drugim opštinama ili gradovima: Bijelom Polju, Beranama, Žabljaku ili Podgorici treba da bude finasiran ili ne, od tih lokalnih uprava.

Zahvaljujući centralizovanom sistemu, gdje drugi odlučuju o nama, našem prostoru, planovima, više ne odlučujemo ni o našim potrebama i što ćemo finasirati pa makar i kroz NVO sektor. Oni „odozgo“ bolje znaju što nama treba i što treba finasirati, a što ne …

U Opštini postoji i Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama koja je na osnovu bodovanja projekata od strane nezavisnih procjenjivača, rangirala projekte i dodijelila sredstva.

Članove komisije je imenovao predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac, a njihova je jedina uloga, izgleda, bila da prihvate ono što su odlučile nezavisne procjenjivačice, ili sugerišu koje projekte treba dobro bodovati, te na taj način skinuti odgovornost sa sebe…

Komisija u sastavu Dubravka Nikčević predsjednica, članovi Slavica Vulanović i Biljana Krivokapić, članica iz reda lokalnih službenika Opštine, bezuslovno je prihvatila Rang listu koju su u svojim izvještajima sastavile Hrapović i Popadić.

Bilo bi smiješno da nije tužno, ali tako nam i treba. Predsjednica komisije Nikčević kaže „mi nismo odlučivali, mi smo samo rangirali“. Nije imala odgovor na pitanje zbog čega postoji komisija. Očigledno samo da bi rangirala ono što drugi odluče.

Inače, Sekretarka sekretarijata za kulturu SO Tivat i društvene djelatnosti i predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava NVO sektoru, Dubravka Nikčević, već nekoliko godina na sastancima izražava mišljenje da portal Boka News ne treba finansirati kao projekat NVO.

Članica Komisije za raspodjelu sredstava Slavica Vulanović, istovremeno je predsjednica NVO „Djeca Tivta“ kojoj su ovom prilikom odobrena sredstva u iznosu 2.392 eura.

Portal Boka News će opstati i bez ovih sredstava. Principijelno, svi smo odavno dovedeni u sitauaciju da drugi odlučuju o nama, našim potrebama i što će i ko će se finasirati našim sredstvima.

U slučaju projekta portala Boka News, ne preostaje nam ništa drugo već da izvještavanje iz Tivta u narednom periodu prepustimo „nezavisnoj“ procjenjivačici Azri Hrapović, inače vlasnici Radio Adriatika iz Bijelog Polja, koja zasigurno bolje poznaje stanje u Opštini.

Honorari – 30 eura po projektu

Nezavisne procjenjivačice A. Hrapović i S. Popadić, za vrednovanje svakog projekta koji je stigao na konkurs za NVO sektor Opštine Tivat, plaćene su sa po 30 eura, sredstvima tivatskih građana. Bodovale su 23 porojekta. Moramo priznati, prilično lijep honorar!

Najčitanije