30 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštinska uprava očekuje da nadležni u državi nakon više od mjesec dana, „otključaju“ Tivat

Tivat – foto Boka News april 2020.

Gradonačenik Tivta Željko Komnenović izrazio je danas očekivanje da će Minsitarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje od danas ponovno „otključati“ taj grad jer je epidemiološka situacija u Tivtu sada znatno bolja u odnosu na onu 10.februara kada je zbog velikog broja inficiranih koronavirusom, država „zatvorila“ Tivat i Budvu.

„Prema onome što mi je, doduše u telefonskom razgovoru, rekla ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović, ja očekujem da  se već od sutra – dakle od srijede, popuste mjere u Tivtu. To je bio i zaključak sa našeg prošlonedjeljnog sastanka sa prestavnicima malih privrednika Tivta. Znate i sami da je Tivat preko mjesec dana „zaključan“ i da zbog toga  naša privreda ali i cijela opština Tivat, bilježe ekonomsku stagnaciju i velike gubitke, što je  čak i u ovoj situaciji pandemije, neprihvatljivo“- kazao je danas novinarima predsjednik Opštine Tivat i predsjednik opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje, Željko Komnenović.

On je istakao da je broj novootkrivenih slučajeva inefekcije koronavirusom u Tivtu sa  više desetina na dan na početku perioda „zaključavanja“ u međuvremenu pao na u prosjeku 5 dnevno.

„Juče je doduše, bilo 11 novih slučajeva,  ali se  trenutno i već neki duži period u našem gradu broj ukupan broj aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, kreće oko stotinjak. Tivat je u međuvremenu, po stepenu dvonedjeljne kumulativne incidencije za period od 27.februara do i zaključno sa 12. martom, napredovao i više nismo u „najgoroj“, četvrtoj grupi, već se  nalazimo u gornjoj polovini treće grupe sa stepenomkumulativne incidencije od 909,15. Ta brojka dakle, već duše vrijeme pada i to već sada znači da mi po važećim  epidemiološkim mjerama, zadovoljavamo  sve uslove da se trgovinski objekti i mala privreda, otvore To bi nam jako puno značilo“- istakao je Komenović, dodajući da to hoće li uskoro biti otvoreni i ugostitejski objekti u Tivtu, „ne zavisi od nas, već od novih mjera koje sutra budu saopštili Ministarstvo zdravlja i IJZ.“

Predsjednik Opštine je naglasio da se Tivat mora početi pripremati za ljetnju turističku sezonu i posjetio da je sa kolegama iz Budve Markom Carevićem i Herceg Novog Stevanom Katićem tražio od Ministarstva finansija i Vlade subvencije za sve one djelatnosti koje su odlukom o zatvaranju tuh gradova, morale biti zaustavljene – u Tivtu i Budvi duže od mjesec dana, a u Herceg Novom počev od 25.februara. Ministarstvo finaisja je međutim, to odbilo istakavši da nema podrške države mimo one koju predviđa Program subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. godine.

“Nismo zadovoljni njihovim  odgovorom jer jednostavno, jedna lokalna uprava, posebno u ovakvoj situaciji, nema finansijskih mogućnosti, niti moći da  pomogne ljudima na svojoj teritoriji, a koji su iz objektivnih razloga, bili onemogućeni da obavljaju svoju privrednu djelatnost. Za to se jednostavno, mora naći neki  zajednički jezik sa Vladom”- istakao je Komnenović dodajući da će se o ovome “ali o i brojnim drugim nagomilanim problemima”, razgovarati na sastanku čelnika Opštine Tivat sa ministrom finansija Milojkom Spajićem i ministrom za ekonomski razvojem Jakovom Milatovićem, a koji bi do kraja sedmice trebali da dođu u radnu posjetu tom gradu.

Izvor:S.L.

Najčitanije