30 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštinski tim zaštite i spašavanja Tivat – u susret požarnoj sezoni provjere operativne spremnosti

Sastanak Opstinskog tima za zastitu i spasavanje

Sastanak operativnog tima zaštite i spašavanja Opštine Tivat održan je danas, a njime je predsjedavao predsjednik Opštine i rukovodilac tima, Željko Komnenović. Pred članovima tima našle su se teme pripreme za požarnu sezonu, analize preduzetih i planiranih aktivnosti i provjere operativne spremnosti na lokalnom nivou.

Milorad Giljača, komandir opštinske Službe zaštite i spašavanja izvijestio je prisutne kako su pripreme za požarnu sezonu u toku: „Poseban izazov za nas su i dalje saobraćajne gužve i trenutna lokacija Službe zaštite i spašavanja. Veliki oslonac su nam naši punktovi u Porto Montenegru i u Radovićima, koji omogućavaju da u slučaju potrebe, u određenim djelovima grada reagujemo brže i efikasnije.“ Giljača je kao dodatni izazov naveo rapidan rast broja stanovnika u Tivtu, sve veći broj automobila na ulicama i pojavu parkiranja automobila na saobraćajnicama, što neke ulice čini neprohodnima za vatrogasna vozila.

Predjsednik opštine ocijenio je dobrom odluku da se finansijski i kadrovski ojača DVD Krtoli, što je rezultiralo pravovremenim i efikasnim reakcijama u slučaju nekoliko manjih požara na luštičkom dijelu tivatske teritorije. Takođe, Komnenović je govoreći o budućem vatrogasnom domu naveo da će vrlo brzo biti objavljen javni konkurs za izradu idejnog rješenja za objekat policijske i vatrogasne stanice u Tivtu, te da je u ove svrhe Budžetom opštine izdvojeno 150.000€.

„Prema najavama ovo će biti  jedna od frekventnijih ljetnjih sezona i sva je prilika da ćemo se  u najvećoj mjeri oslanjati na svoje snage i resurse“ – naglasio je Komnenović pozdravljajući napore Direktorata za vanredne situacije da se umreže lokalne službe zaštite i spašavanja sa sistemom zaštite na nacionalnom nivou.

Komunalno preduzeće, po riječima direktora Vučete Stanišića, evakuacione staze u zaleđu redovno kosi i drži prohodnim, uprkos brojnim izazovima u odnosu na kadrovske kapacitete, potrebe održavanja užeg gradskog jezgra, otežanom radu na magistralnom pravcu kod Aerodroma, održavanju grobalja, pravaca do posjećenih turističkih lokacija… Ove je godine po prvi put vatrogasnim vozilima dostupna dionica Gornaj Lastva – Kavač. Tri cistijerne Komunalnog preduzeća, u slučaju hitnosti mogu biti stavljene na raspolaganje Službi zaštite i spašavanja. „Voda za protivpožarne aktivnosti je uvijek prioritet“, istakao je direktor lokalnog Vodovoda i kanalizacije Alen Krivokapić naglašavajući da ViK Tivat redovno održava i kosi lokacije u neposrednoj blizini pripadajuće infrastrukture.

U radu tima učestvovala je i Lidija Petrone Kolar, načelnica područne jedinice Direktorata za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ona je istakla neke od uočenih sistemskih nedostataka na nacionalnom nivou, a shodno dokumentu „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“ (2023): nepostojanje razvijene svijesti o značaju civilne zaštite kod donosioca odluka i nedostatak sredstava za sprovođenje aktivnosti u ovoj oblasti, nedostatak baze podataka o rizicima na ovim područjima prije 2008. godine, nedostatak jedinstvenog sistema za uzbunjvanje, nedostatak opreme za izvlačenje iz ruševina, nepostojanje jedinica civilne zaštite… Nedavno je na nivou Crne Gore održan sastanak svih rukovodilaca Službi zaštite i spašavanja, a zaključci ovog sastanak biće implementirani na nivou svih opština. Sastanku opštinskog tima prisustvovali su i drugi čanovi: potpredsjednik opštine dr Andrija Petković, načelnik OB Tivat Miodrag Knežević, direktorica Radija Tivat Tamara Vučinović, te predstavnici Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor i opštinske organizacije Crvenog krsta.

Najčitanije