13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Orascom za tvrđavu Mamula traži tehničke uslove

Mamula – Foto Boka News

Kompanija Orascom Hotel Management Mamula Montenegro predala je zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za rekonstrukciju i izgradnju hotelskog kompleksa na ostrvu Lastavica i tvrđave Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Kao dio švajcarske kompanije Orascom Hotel Management u Crnoj Gori, novoosnovana firma Orascom Hotel Management Mamula Montenegro predstavlja nacionalnu projektnu kompaniju odgovornu za realizaciju projekta.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u julu 2014. godine izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na zahtjev Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U konzervatorskim uslovima precizirano je na koji način treba zaštititi i revitalizovati tvrđavu Mamula. Prvi stav je da savremena namjena kao i raspored funkcija u utvrđenju treba da budu prilagođeni istorijskim, ambijentalnim i memorijalnim vrijednostima utvrđenja i cjelokupne lokacije.

U restauraciju ostrva i tvrđave predviđeno je ulaganje od 15 miliona eura.

Mamula kompijuterska simulacija
Mamula kompijuterska simulacija

Program Orascoma podrazumijeva uspostavljanje muzeja, 23 hotelske sobe sa recepcijom i spa-centrom, četiri ugostiteljska objekta, prodavnice, bazene, klub za vodene sportove na nemotomi pogon i izgradnju kompletne infrastrukture.

Skupština je krajem 2015. godine, dala zeleno svjetlo za ugovor sa Orascomom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije