11 C
Kotor

Slušaj online radio

Organizuju brodska krstarenja Jadranom – „Adriatica“ će kretati iz Kotora

ADRIATICA u Kotoru

Švajcarska turistička agencija Thurgau Travel  počela je sa nizom kružnih putovanja hrvatskim i crnogorskim dijelom Jadrana koje za klijentelu iz te države organizuje na novosagrađenom mikro-kruzero „Adriatica“. Tim povodom sinoć je na tom brodu prilikom njegovog prvog uplovljenja u luku Kotor, priređena progodna svečanost a domaćin je bio vlasnik i osnivač Thurgau Travela  Hans Kaufman i njegovi partneri iz budvanske turističke agencije Adria DMC. Pored ostalih, koktelu su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović i izvršni dirketor Luke Kotor, kapetan Branko Kovačević.

Potpuno novi luksuzni mikro-kruzer „Adriatica“ koji pripada jednom malom brodaru iz Hrvatske, dug je 48 i širok 9 metara, a ovaj brod od nepunih 500 bruto-tona, svojin malobrojnim putnicima pruža komfor i stil mega-jahte, a ne kruzera. U 19 luksuzno opremljenih kabina „Adriatica“ može primiti maksimalno 36 putnika o kojima brine 9 članova posade, a brod će ove sezone raditi 11-dnevna kružna putovanja Jadranom na relaciji od Opatije do Kotora i obrnuto, obilazeći najljepša ostrva i gradove u Dalmaciji, kao i zaliv Boke Kotorske. U svakom mjestu u koje uplovi „Adriatica“ njenim putnicima su na raspolaganju zanimljivi izleti sa obilaskom naljepših tamošnjih prirodnih atrakcija i kulturno-istorijskih spomenika, a koji traju skoro čitav dan. Tako putnici koji sa ovim brodom dolaze u Kotor imati izlet na Skadarsko jezero, Rijeku Crnojevila i Njeguše, kao i obilazak samog Starog grada Kotora. Zanimljivo je da će za redovnu smjenu putnika „Adriatice“ u Kotoru, Thurgau Travel koristiti usluge nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines (MA), odnosno njenu redovnu liniju Cirih-Podgorica.

ADRIATICA u Kotoru

„Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa MA jer su oni veoma fleksibilni prema nama i uvijek izađu u susret svim našim potrebama“- kazao je vlasnik Thurgau Travela Hans Kaufman, dodajući da je interesovanje u Švajcarskoj za  ovo 11-dnevno jadransko krsternje sa izletima po Crnoj Gori i Hrvatkoj, a koje u projeku košta oko 2.500 eura po osobi, veliko. Inače, ta agecija specijalizovala se za organizaciju riječnih krstarenja malim putničkim brodovima po Rajni i Dunavu u Evropi, odnosno na rijeci Iravadi u Mijanmaru, a prošle godine je sa partnerima iz Hrvatske, počela i sa organizacijom kružnih brodskih putovanja po Jadranu za manje grupe turista.

„Lani smo na riječnim  krstarenjima imali preko 37.000 putnika. Naša klijentela većinom su ljudi starije dobi, dobro situirani, koji vole da putuju i istražuju. Stoga se rodila ideja i da na luksuznim malim brodovima priređujemo i krstarenja Jadranom duž hrvatske i crnogorske obale, sa nizom interesantnih izleta uključenim u cijenu krstarenja. Jadranska obala je prelijepa i prebogata sa kulturnom i prirodnom baštinom, a ova krstarenja realizovaćemo sve do kraja oktobra“- kazao je Kaufman dodajući da će „Adriatica“ ovog ljeta imati 15 dolazaka i smjena putnika u Kotoru.  On je istakao da bi volio da narednih godina ovaj ili neki drugi sličan lukuszni mikro-kruzer, vodama rijeke Bojane dovede do Skadra i Skadarskim jezerom stigne do Rijeke Crnojevića.

„U Albaniji su već pored Skadra sagradili novi pokretni most koji omogućava da brodovi mogu proći rijekom do jezera, ali bi trebalo produbiti korito Bojane i ponovno je učiniti plovnom za manje morske brodove, a što je ona i bila do pred Drugi svjetski rat. Čujem da se o tome intenzivno razmišlja u Crnoj Gori i u Albanijim, pa se nadam da nećemo dugo čekati na trenutak da brodom dovedemo goste iz Opatije, ne samo do Kotora, već i na Skadarsko jezero.“- istakao je švajcarski turistički poslenik.

Izvor:S.L

Najčitanije