16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Osmislite mural koji će krasiti Herceg Novi

arhiva Street art

Na ovogodišnjem izdanju Street art festivala tri lokacije u Herceg Novom biće oplemenjene muralima. Likovna, umjetnička rješenja biraju se na Konkursu koji je danas objavio Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, a tokom septembra će biti oslikana na javnim površinama.

Tema konkursa za izradu likovnog rješenja murala je „Staze, lica, predjeli“. Iz Sekretarijata pozivaju stručna lica iz oblasti umjetnosti, pojedince i umjetničke grupe koji imaju najmanje tri izvedena murala da osmisle rješenje i prijave se najkasnije do 15. maja 2019. godine. Posebno su dobrodošli radovi koji estetski odgovoraju i oslikavaju kontekst grada i lokalne zajednice.

„Mislimo da je april mjesec pravo vrijeme za početak konkursa, kako bi studenti likovnih akademija i umjetničkih fakulteta mogli da se prijave. Konkurs će biti otvoren do 15. maja i uvjerena sam da ćemo dobiti dobra, kvalitetna rješenja, a sve kako bi u spetembru imali bogatu galeriju na otvorenom“, kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Prijava na konkurs podnosi se Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, a o dostavljenim rješenjima odlučivaće komisija sastavljena od tri stručnjaka iz oblasti umjetničkog stvaralaštva. Tri najbolja rada biće nagrađena novčanim nagradama, a autorima će organizatori obezbijediti materijal za oslikavanje murala na predviđenim lokacijama, tokom trajanja Street art festivala u septembru.

Namjera je da ovogodišnji Street art festival bude međunarodnog karaktera, najavljuje Zambelić Pištalo.

„U toku su razgovori sa organizatorima sličnih festivala u Helsinkiju, Finska i Esterežu, Portugal. Nadam se da ćemo dogovoriti učešće, čime će Street art festival imati međunarodni karakter, dobiće na kvalitetu i okupiti veći broj kreativnih ljudi“, kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje.

Cilj Street art festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti. Ove godine biće održano treće izdanje, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje. Festival je osmišljen kao organizovano oslikavanje murala na hercegnovskim zidovima, a prošlogodišnje izdanje prošireno je predstavljanjem rada finske umjetnice Sini Kunnas,  organizovanjem radionice za djecu i uspostavljanjem saradnje sa Hercegnovskim strip festivalom koja će biti nastavljena.

Kompletan tekst Konkursa možete pogledati i preuzeti na sajtu Opštine Herceg Novi.

Najčitanije