24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Osnovan ekspertski tim za formiranje postavke Istorijsko-memorijalne galerije Tvrđava Mamula

Mamula Island

U susret otvaranju Hotela Mamula Island, formiran je stručni tim koji priprema postavku Istorijsko-memorijalne galerije Tvrđave Mamula, spajajući burnu prošlost i novu budućnost ove jedinstvene destinacije.

Kompanija OHM Mamula Crna Gora, nadležna za rekonstrukciju tvrdjave Mamula u hotel Mamula Island, osnovala je Ekspertski tim za formiranje postavke nove istorijsko-memorijalne galerije (IMG) u ovom hotelu sa pet zvjezdica, smještenom na ostrvu na ulazu u Boku Kotorsku. Tim čine stručnjaci iz oblasti arhitekture, konzervacije, fortifikacija, turizma kao i predstavnici boračke organizacije i mještana Herceg Novog i Luštice.

Djelujući u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore, koji propisuje da svako kulturno dobro mora imati odgovarajući vid prezentacije, stručnom timu povjeren je zadatak da formira „Istorijsko-memorijalnu galeriju Tvrđava Mamula“ kao jednog od vidova prezentacije ovog kulturnog dobra.

Članovi stručnog tima su: Katarina Nikolić Krasan, arhitekta konzervator iz Tivta; Dobrila Vlahović, dipl. konzervator iz Podgorice; dr Boris Ilijanić, arhitekta konzervator iz Herceg Novog; Branko Tomanović, arhitekta i član boračke organizacije OBNOR Herceg Novi; mr Ivan Tepavčević, doktorand na Odsijeku za istoriju, Filozofskog fakulteta u Nikšiću; dr Ilija Moric, turizmolog i predstavnik lokalne zajednice stanovnika Luštice i Radojica Pavićević, stručnjak za fortifikacije iz Herceg Novog.

Na svom prvom sastavku članovi stručnog tima definisali su glavne principe strategije po kojoj IMG treba da prikaže cjelokupan istorijat kulturnog dobra tvrđava Mamula i njen značaj sa arhitektonskog, istorijskog, kulturnog, ambijentalnog, vojnog i drugih gledišta. Kako je predviđeno, opšti koncept postavke IMG-a sastojaće se od tri glavne komponente – stalne postavke, multimedijalne prezentacije i veb stranice posvećene Galeriji. Ključni segmenti prezentacije će obuhvatiti sljedeće faze: istorijsku genezu utvrđenja i njegove arhitekture, periode tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, te aktuelnu obnovu.

Mamula Island

Odmah će se pristupiti i prikupljanju dodatne i pripremi postojeće građe za stalnu postavku, multimedijalnu prezentaciju i veb-sajt, uz pribavljanje formalnih saglasnosti za korišćenje istorijske građe iz relevantnih arhiva, kao i iz privatnih izvora. U narednim danima će biti raspisan javni poziv građanima Boke Kotorske koji posjeduju artefakte koje žele da doniraju za postavku IMG-a. Nakon toga uslijediće i angažman relevantnih kompanija za realizaciju prezentacije Istorijsko-memorijalne galerije.

Mamula Island prikazuje autentičnu kulturnu i istorijsku baštinu u arhaičnoj, ali elegantnoj austro-ugarskoj tvrđavi iz 19. vijeka, preuređenoj uz primjenu najsavremenijih tehnologija u sofisticirani hotel koji gostima nudi boravak u okviru 32 sobe i apartmana. Posebno mjesto zauzimaće Istorijsko-memorijalna galerija koja će tokom cijele godine biti otvorena za javnost, da bi posjetioci mogli da se upoznaju sa pričom o ovom ostrvu.

„Poslije višegodišnje obnove, s ponosom možemo reći da ostrvo i tvrđava Mamula, vjekovni čuvar Boke Kotorske, više nije ruševina prepuštena zaboravu. Revitalizacija ostrva i restauracija tvrđave izvedeni su sa najvećom pažnjom, u skladu sa najvišim konzervatorskim principima i uz poštovanje autentičnog prirodnog ambijenta i istorijske arhitekture. Jedinstveni sklop prirode i ljudskog pregalaštva uz pomoć savremenih tehnika i tehnologija postao je muzej na otvorenom. Kao dodatak tome, multimedijalnom postavkom istorijsko-memorijalne galerije gostima i posjetiocima pokazaćemo najljepše i najteže trenutke istorije Mamule, značajne istorijske ličnosti i presudne događaje“, rekla je Katarina Nikolić Krasan, glavni arhitekta konzervator.

Od samog početka projekta Mamula zamisao Samiha Sawirisa, vlasnika kompanije zakupca ostrva – Orascom Development Holding, bila je da se maksimalno očuvaju autentični duh i ambijent tvrđave i ostrva, uz minimalne intervencije i građevinske zahvate. Sa aspekta očuvanja kulturne baštine, tokom izvođenja konzervatorskih i drugih radova konsultovane su sve nadležne lokalne i državne institucije. Pored činjenice da se Bokokotorski zaliv nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a, jedan od ciljeva je da Mamula Island postane jedna od prepoznatljivih destinacija u Crnoj Gori i regionu koja će narednih godina doprinijeti pozicioniranju zemlje na svjetskoj turističkoj mapi.

Svake godine, godišnjica oslobođenja Mamule u Drugom svjetskom ratu obilježava se komemoracijom i polaganjem vijenaca na ostrvu, uz učešće boračke organizacije OBNOR Herceg Novi, predstavnika lokalne zajednice Luštica i Opštine Herceg Novi, predstavnika boračkih organizacija iz Boke i regiona, kao i porodice i prijatelja bivših zatvorenika.

Najčitanije