15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Osorski kanal – Cres

Kanal Kavuada (Cavanella) prokopan je vjerojatno još u rimsko doba. Razdvaja otoke Cres i Lošinj koji su, nekada davno, bili jedan otok. Spajala ih je tanka prevlaka na ovom mjestu.

Preko kanala postoji most koji se ručno otvara dva puta na dan (u 9 i 17 sati). Most je fiksiran na lošinjskoj strani, a otvara se na creskoj strani, kao što otvarate vrata ili pak prozor. Kanalom mogu prolaziti samo manje brodice, maksimalnom brzinom od oko 5 čvorova. Most se zatvara nakon 15 minuta kada se njime nastavlja promet automobilima. Tijekom ljeta most se otvara svakodnevno dok se u zimskim mjesecima otvara po potrebi.

Na sjevernoj strani, kanal je izložen udarima bure, a na južnoj pak dominira svojom širinom. Katkad je u kanalu izuzetno jaka struja koja može dosegnuti i 6 čvorova. Jaka struja, na ovom mjestu, nije uvjetovana plimom ni osekom, već pojavom koja se zove sechepo, lokalnom izrazu na Genevskom jezeru gdje je zamijećena. Uzajamnim djelovanjem različitih sila stvara se dugački val, kojeg se na pučini gotovo ni ne zamjećuje, ali uzrokuje razliku razine vode u dva dijela Genevskog jezera. Tako je i u Osorskom kanalu. Baci li se u kanal papirić, on ubrzano putuje u jednom smjeru. No, može i zastati te se početi, sve većom brzinom, kretati u drugom smjeru. To je pojava koja se zove seche.

  Brzina struje potaknula je i ideju za zaradu novaca pa je tako Francesco de Papia, osorski patricij, osorskom gradskom vijeću uručio zamolbu kako bi mu se odobrila koncesija za izgradnju mlina na Kavuadi. Bilo je to u 17. st. Sličnu zamolbu predao je i jedan drugi osorski patricij koji je želio napraviti mlin na morski pogon u Jazu, uz grad Osor, gdje su nekada postojale osorske solane. Nažalost, u osorskom gradskom arhivu se ne nalaze i odgovori gradskog vijeća na ove zamolbe te se ne zna jesu li ti mlinovi ikada bili napravljeni.

Najčitanije