17 C
Kotor

Slušaj online radio

Osposobljavanje novinara o izvještavanju o morskom i obalnom upravljanju Sredozemljem

Osposobljavanje novinara o izvještavanju o morskom i obalnom upravljanju Sredozemljem

Kao odgovor na sve dublju krizu očuvanja Sredozemnog mora, Earth Journalism Network (EJN) koja pripada grupaciji Internews pokrenula je prošle godine dvogodišnji projekt izgradnje medijskih kapaciteta pod nazivom: ”Mediteranska medijska inicijativa”, s ciljem omogućavanja novinarima i medijskim organizacijama iz regije da stručno izvještavaju o pitanjima zaštite Sredozemnog mora.

Misija projekta kojeg podržava Zaklada Adessium je objavljivanjem točnih podataka o krizi u Sredozemlju omogućiti i kreatorima politike da dođu do informacija koje su im potrebne za rješavanje krize.

Uloga medija u očuvanju života u moru i primorskog okoliša osobito je važna, jer mediji mogu utjecati na stavove i na ponašanje stanovništva prema okolišu.

Medijska izvješća i istrage, osim toga, doprinose pozivanju vlada na odgovornost za njihove odluke i politike, od kojih se mnoge donose iza zatvorenih vrata, ili u pregovorima na visokoj razini.

Povećanjem učestalosti i kvalitete izvještavanja o ribarstvu i drugim pitanjima upravljanja morem u medijima, može se poboljšati razumijevanje javnosti o trenutnim problemima i rješenjima te osigurati da se čuju glasovi svih dionika, a ne samo uobičajenih govornika iz privatnog sektora i međunarodnih organizacija civilnog društva.

Ciljevi programa posvećenog Mediteranu su povećanje kvantitete, kvalitete i dosljednosti medijskog izvještavanja te osposobljavanje novinara, medijskih kuća i drugih komunikatora za izvještavanje o morskom i obalnom upravljanju u i oko Sredozemnog mora.

Važno je i stvaranje zajednice i mreže novinara u svakoj podregiji posvećenih poboljšanju izvještavanja o mediteranskim temama.

Ribolov u Sredozemnom moru kroz povijest je bio, a i danas je, važna i kulturno značajna aktivnost — i kao dio kulturnog tkiva regije i kao gospodarsko blagostanje jedinstvenog skupa nacija koje ga okružuju.

Bogata povijest mediteranske regije nije samo ostavila ključnu kulturnu ostavštinu, već i zalog prirodne povijesti mora, kao i dokaz o stupnju do kojeg su ribolov i prerada ribe bili vitalni za pomorsko gospodarstvo.

Međunarodni dan borbe protiv nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog (IUU) ribolova 5. lipnja bio je prilika skretanja pozornosti na činjenicu da je takav ribolov raširen u Sredozemnom moru, gdje prekomjerni ribolov zajedno s degradacijom okoliša narušava osjetljive ekosustave na koje se oslanjaju mnoge zajednice.

Nakon javnog poziva za dostavu prijava, EJN je krajem lipnja odabrao najnoviju grupu novinara koji će dobiti potporu za dubinsko izvještavanje o Sredozemnom moru.

Korisnici potpore su iz Italije, Malte, Španjoske, Francuske i Tunisa.

Neke od tema koje će novinari istraživati i objavljivati su i izlov tuna u Hrvatskoj, prijetnje podvodnih kabela za bioraznolikost Mediterana, iskorištavanje sabljarke i prekomjerni izlovu ribe na Malti, utjecaj kruzera na okoliš u Španjolskoj i Francuskoj, prijetnje s kojima se suočava koralj Gorgonia i utjecaj kočanja na ribolov.

Bit će proizveden i film o trgovini crvenim koraljem.

Od pokretanja Mediteranske medijske inicijative u ožujku 2022., primatelji potpore i medijski partneri iz Francuske, Italije, Maroka, Španjolske i Tunisa proizveli su više od 86 priča na pet jezika.

Njihove istrage, koje su obuhvatile teme kao što su trgovina morskim krastavcima, koćarenje i ilegalni ulov morskih pasa, u nekim su slučajevima izazvale javnu raspravu u korist zakonskih promjena.

Posebno je značaj doprinos organizacije Maroc Environment, na čelu s nagrađivanim novinarom Mohammedom Tafraoutijem, u gotovo pedeset medijskih priča o gubitku bioraznolikosti u Maroku, od kojih su mnoge ponovno objavile druge novine u regiji.

EJN-ova Mediteranska medijska inicijativa također nudi podršku medijskim organizacijama i partnerima.

Objavili su da su nedavno počeli suradnju s novinarskom mrežom Marie Colvin i mrežom arapskih izvjestitelja za istraživačko novinarstvo (ARIJ) kako bi se osposobile novinarke na regiji MENA (Bliski istok i sjeverna Afrika) za izvještavanje o problemima okoliša Sredozemnog mora.

Riječ je o dinamičnoj medijskoj organizaciji koja, čini se, nalazi i potrebnu financijsku potporu za brojne inicijative zaštite okoliša te širi mrežu zainteresiranih medija i pojedinih novinara pa bi bilo korisno da se dionici, medijske kuće i novinari iz Hrvatska uključe u neku od njihovih brojnih inicijativa.

Izvor:Hina

Najčitanije