21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Osujećen piratski napad na danski tanker – nepovrijeđen crnogorski pomorac

Pozicija na kojoj ne nadnut TORM ALEXANDRA

Italijanska raketna fregata F-596  „Federico Martinengo“ prekinula je sinoć napad pirata na tanker „Torm Alexandra“ na kojem plovi i jedan crnogorsci pomorac, sinoć u vodana Gvinejskog zaliva uz zapadnu obalu Afrike. Kompletna 20- člana posada „Torm Alexandre“ koju čine 19 pomoraca sa Filipina i jedan iz Crne Gore, je prema navodima italijanske Ratne mornarice  sigurna i nepovrijeđena iako su pirati uspjeli da se popnu na njihov brod i privremeno ga zauzmu.

„Fregata „Martinengo“ je prekinula napad pirata na trgovački nrod „Torm Alexandra“ koji vije zastavu Singapura. Italijanska fregata dejstvovala je u koordinaciji sa Mornaricom Benina. Posada „Torm Alexandre“ je bezbjedna. Italijanska fregata sada prilazi napadnutom trgovačkom brodu kako bi mu pružila dalju pomoć, dok Mornarica Benina prati i progoni pirate koji su pobjegli sa napadnutog tankera“- objavljeno je jutros na Twitter nalogu Ratne Mornarice Italije.

„Torm Alexandra“ napadnuta je u subotu trano ujutro dok je tanker za prevoz prerađevina koji prioada poznatoj danskoj kompaniji „Torm“ plovio Gvinejskim zalivom, na oko 180 milja od obale Benina. Pirati su se u malom brzm čamcu, približili tankeru od 50.000 tona i popeli na brod, pa se posada „Torm Alexandre“ u skladu sa protokolom za takve situacije, zaustavila stroj, brod prepustila plutanju i  zatvorila u tzv. „citadelu“ u blizini strojarnice u koju pirati nisu mogli prodrijeti. Prethodno je sa danskog tankera upućen poziv u pomoć pa je preko međunarodnog vojnopomorskog štaba koji koordninira multinacionalne antipiratske snage što patroliraju vodama u blizini obala zapadne Afrike, pokrenuta akcija najbližeg ratnog broda – italijanske fregate „Martinengro“ koja s epunom brzinom uputila ka mjestu napada. Helikopter tipa NH-90 sa fregate je odmah upućen da izvidi situaciju na „Tirm Alexandri“ prema kojoj je sa „Martinenga“ odmah krenuo i brzi RHIB čamac sa tzv.bording timom  specijalaca iz italijanske brigade marinaca „San Marco“. Prije nego što su specijalci stili i popeli se na „Torm Alexandru“, pirati koji su u mežuvremenu bili neuspješno otvorili vatru iz svojih automatskih pušaka na italijansi helikopter koji im je uputio hice upozorrenja iz mitraljeza, već su bili pobjegli sa napadnutog broda. Italijanski marinci su detaljno pretražili tanker i kada su se uvjerili da su svi pirati otipli sa broda, posada tankera je mogla izaći iz citadele i preuzeti kontrolu nad svojim brodom.

Menadžer za odnose sa javnošću u brodarskopj kompaniji „Torm“ u Kopenhagenu, Joakim Nerholm Vasehus kazao je danas portalu Maritime Denmark, da je za njih tokom ovog incidenta, najvažnija bila sigurnost i dobrovit posade „Torm Aleksandre“.

Pirati u bjekstvu sa TORM ALEXANDRE

„Posada će sada dobiti svu neophodnu pomoć i podršku u ovoj za njih kriznoj siutuaciji. Naša kompanija je bila u kontaktu sa članovima njihovih nporodica, juče tokom cijelog dana dok je ovaj incident trajao. Naše misli su sa članovima posade broda koja je pokazala veliku hrabrost i snagu da se uspješno nosi sa ovom vro teškom situacijom.“- kazao je Vasehus zahvaljujući se u ime menadžmenta kompanije „Torm“ italijanskoj Mornarici i vlastima drugih država koje su bile uključene u operaciju oslobađanja njihovog tankera od piratskog zarobljavanja.

Iako do sada komapnija „Torm“ nije potvrdila poziciju koju crnogorski pomorac pokriva na napadnutom tankeru, niti njegov identitet, naš državljanin je najvjerovatnije zapovjednik „Torm Alexandre“. Ovaj tanker za prevoz naftnih prerašenina od 50.000 tona, sagrađen je 2010, a183 metra dugi brod bio je na putu od luke Lome u Tobago ka  Librevilu u Gabonu u vrijeme kada su ga napali i zauzeli pirati.

Najčitanije