20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Oteti članovi posade: Mornarica locirala nestali tanker

Foto: Monjasa / Splash247

Tanker u vlasništvu danske kompanije Monjasa kojeg su pirati oteli prije šest dana konačno je lociran kod obale Sao Tome & Principea. Međutim, pirati su oteli nekoliko članova posade, a trenutno nema informacija o njihovoj lokaciji ni zdravstvenom stanju.

Francuska i britanska nadzorna agencija ‘Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea’ (MDAT-GoG) izvijestila je da je product tanker Monjasa Reformer od 13.700 dwt lociran je u četvrtak navečer, oko 90 nautičkih milja od obale.

Danska kompanija Monjasa potvrdila je da je brod siguran, ali i da je “dio članova posade otet”. Iz kompanije kažu da iz sigurnosnih razloga ne mogu dati točne podatke. Brod izgrađen 2003. godine locirala je francuska mornarica u Gvinejskom zaljevu.

“U tom trenutku pirati su napustili plovilo te sa sobom doveli dio članova posade”, stoji u priopćenju kompanije.

Svi spašeni članovi posade u dobrom su stanju i smješteni su na sigurnoj lokaciji. Pružena im je odgovarajuća skrb nakon strašnih događaja, priopćila je tvrtka.

“Naše su misli s nestalim pomorcima i njihovim obiteljima tijekom ovog stresnog razdoblja. Monjasa će nastaviti surađivati s lokalnim vlastima kako bi omogućili siguran povratak naših pomoraca svojim obiteljima”, stoji u priopćenju.

Ambrey, tvrtka za pomorsko osiguranje, navodi “nepotvrđenu informaciju” koja je navodno zaprimljena sa samog broda, u kojoj stoji da su oteta tri od 16 članova posade.

Podsjetimo, product tanker Monjasa Reformer napadnut je u noći s 25. na 26. marta u Gvinejskom zaljevu, otprilike 140 nautičkih milja zapadno od Port Point Noire u DR Kongu. Brod je potom 28. marta uočen u međunarodnim vodama, oko 282 nautičke milje jugozapadno od otoka Annobon, teritorij Ekvatorijalne Gvineje.

Brod pod zastavom Liberije u vlasništvu je danske kompanije Monjasa, a njime upravlja Montec Ship Management. Monjasa je nakon prijavljenog piratskog napada potvrdila da je izgubila kontakt s posadom, koja se šest dana skrivala u citadeli.

Najčitanije