12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Oteti tanker uočen 470 milja od posljednje lokacije: Izgubljen kontakt s posadom

Foto: Monjasa / Splash247

Oteti tanker u vlasništvu danske kompanije Monjasa uočen je oko 470 nautičkih milja od mjesta gdje su ga u subotu navečer napali naoružani pirati. Kompanija je potvrdila da još nije stupila u kontakt s posadom.

Product tanker Monjasa Reformer od 13.700 dwt, izgrađen 2003. godine, napadnut je u noći s 25. na 26. marta a u Gvinejskom zaljevu, otprilike 140 nautičkih milja zapadno od Port Point Noire u DR Kongu. Osiguravatelj Ambrey potvrdio je da francuska mornarica sudjeluje u potrazi, prenosi Splash247.

Francuska i britanska nadzorna agencija ‘Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea’ (MDAT-GoG) izvijestila je da je brod uočen 28. marta u međunarodnim vodama, oko 282 nautičke milje jugozapadno od otoka Annobon, teritorij Ekvatorijalne Gvineje. MDAT-GoG pozvao je posade drugih brodova da pomognu u lociranju nestalog plovila, tankera dugog 135 metara s crnim trupom, narančastom prugom duž trupa te narančastim logom. Pozivaju se svi pomorci da prijave bilo kakvu sumnjivu aktivnost.

Brod pod zastavom Liberije u vlasništvu je danske kompanije Monjasa, a njime upravlja Montec Ship Management. Monjasa je potvrdila da je izgubila kontakt s posadom tankera nakon što su prijavili piratski napad kod zapadne obale Afrike.

“Komunikacijski kanali na brodu trenutno su u prekidu i surađujemo s lokalnim vlastima na uspostavljanju komunikacije kako bismo razumjeli situaciju na brodu te pružili svu potrebnu podršku posadi”, kazali su iz danske u službenom priopćenju izdanom jučer ujutro, prenosi The Maritime Executive.

Naoružani počinitelji ukrcali su se na Monjasa Reformer 25. marta, malo prije ponoći po lokalnom vremenu, u blizini obale DR Konga. Brod je isplovio iz Port Pointe-Noire ranije ove sedmice, a u trenutku napada nalazio se približno 140 nautičkih milja od obale. Prema izvješću danske kompanije, brod koji je u decembru 2022. kupljen od Ektanka, koristi se za prijevoz brodskog plinskog ulja (MGO), goriva s niskim udjelom sumpora (LSFO) i goriva s visokim sadržajem sumpora (HSFO). Nije navedeno koliko tereta se nalazi na brodu.

Monjasa Group isprva je tražila od medija da ne navode ime broda, ističući zabrinutost da bi medijska pažnja mogla pomoći počiniteljima koji su se ukrcali na tanker. Izvijestili su da je na brodu 16 članova posade.

“Posada je obavijestila Montec Ship Management da su se pirati ukrcali na brod te da je cijela posada na sigurnom unutar citadele, u skladu s protokolom za hitne slučajeve”, izvijestio je glasnogovornik tvrtke. Montec surađuje sa svim relevantnim regionalnim vlastima, uključujući lokalne i međunarodne mornarice.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije