20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje izložbe Voja Stanića u galeriji Gayo u Porto Montenegro

Vojo Stanic slika

Izložba slika „Sailing on dreams“ jednog od naših najpoznatnijih slikara Voja Stanića biće otvorena u subotu u 7. avgusta u 21 sat u „Gayo Gallery“ u Porto Montenegru. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti generalni direktor Porta Montenegra David Margason, PR Porto Montenegra Danilo Kalezić i kustoskinja Elena Vojvodić, koja je priredila ovu izložbu. Sponzori događaja su Kiton i Sotheby’s.

Vojislav – Vojo Stanić (1924) je crnogorski slikar i akademik, koji više od pola vijeka živi i radi u Herceg Novom. Preciznim i nestašnim okom kroz prozor svog ateljea radoznalo i inteligentno posmatra more, rivu i mještane. Zadovoljno izjavljuje da kosmos protiče pored njegovog prozora. I ako podsjeća na Boša, Margita i De Kirika, tvorac je autentičnog slikarskog jezika i prepoznatljivih magičnih ambijenata mediteranske atmosfere i “običan je genije i rasipnik ljepote”. Sve što vidi i izmašta, bez prestanka prenosi na svoja platna.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. avgusta.

“Gayo Gallery” je prva privatna umjetnička galerija otvorena u Crnoj Gori, specijalizirana za međunarodnu suvremenu umjetnost. Galerija izlaže od 1989. godine, promovirajući najpoznatije europske, kineske, ruske i američke umjetnike. Više od tri descenije posebno odaje počast djelima najeminentnijih crnogorskih umjetnika, poput Voje Stanića, Dada Đurića, Fila Filipovića i Petra Lubarde.

Najčitanije