25 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu

Kotorski festival pozorišta za djecu – foto CG News

Mrvu više ljubavi, one koje tokom godine ponekad prifali, skupili smo sinoć na jednom mjestu. U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ svečano je otvoren 32. Kotorski festival pozorišta za djecu, kada je, tradicionalno, Predsjednik Opštine Vladimir Jokić ključeve grada predao najmlađima. U ime djece primio ih je učenik Osnovne škole „Savo Ilić“ iz Kotora Vladan Radonjić.

Ceremonija otvaranja upriličena je u okviru programa pod nazivom ”Korak po korak…grad”, što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Festivala, sa simbolikom inicijative za vraćanje statusa Grada Kotoru. Program je pripremljen od strane Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, uz saradnju sa Redakcijom dječjeg programa Radio Televizije Crne Gore. Performans je okupio mališane iz kotorskih osnovnih škola, kao i učenike Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ iz Kotora.

Kotorski festival pozorišta za djecu

Posebni gosti na otvaranju ovogodišnjeg Festivala bila su djeca iz nevladinog udruženja „Ljubav za ljubav“.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u nemogućnosti da prisustvuje ceremoniji, poslao je pismo u kome je istakao da brojni sadržaji, programi i radionice, ali i inkluzivni karakter festivala na krilima volonterizma predstavljaju izuzetan primjer kako umjetnost prosvećuje i stvara buduće naraštaje vjerne pozorišne publike.

„Uvjeren sam da će Festival okupiti veliki broj talentovane djece, posjetilaca i ljubitelja pozorišta, te da će vaš i naš Kotor, kao i svake godine, biti ispunjen igrom, radošću i smijehom“, poručio je Milatović.

Kotorski festival pozorišta za djecu

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je da sve ono što Kotor ima i njeguje dva i po milenijuma ne vrijedi bez djece po njegovim trgovima.

„Kotor će biti pravi grad, bez da ga iko prizna, jer je ovo jedini grad u kome će djeca vladati narednih dana“, istakao je on.

Ovom prilikom, predsjednik je podsjetio na obećanje koje je godinama unazad dato, o osnivanju pozorišta za djecu i mlade, te naveo da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Kotor ta ustanova biti i zvanično formirana.

Uz poruku da njegujemo ljubav prema drugima, njegujemo empatiju i naučimo da onima kojima je mrva više ljubavi potrebna – njima je prvo i dajemo, predsjednik Jokić proglasio je Festival otvorenim.

Kotorski festival pozorišta za djecu

Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar “Nikola Đurković” i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države.

Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

Dječiji koraci već su počeli da jure, a kuda ih Festival danas navodi, evo smjernica:

Izložba likovnih radova Anje Vukašinović, učenice V razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ pod nazivom Živi svoje snove, biće otvorena u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’, od 19. 00 časova.

U 20. 00 h počinjemo sa takmičarskim pozorišnim programom u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’, uz druženje sa članovima Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Predstava Mihajlo Pupin – Idvorski otkriće nam jedan poseban svijet, Mišin svijet!

Studio za balet i ples „Mala sirena“, Kotor na Trgu od oružja spremio je plesni program pod nazivom Čarobni štapić. Zaplešimo uz ritam njihovih koraka od 21. 00 čas!

Više informacija o repertoaru 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/repertoar-2024.html

Najčitanije