13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 57. Hercegnovski zimski salon: Umjetnost ima moć da u detalju prepozna veličinu života

Otvaranje 57. Hercegnovskog zimskog salona

Gradska galerija „Josip Bepo Benković“ – Herceg Novi, otvorila je sinoć vrata za 57. Hercegnovski zimski salon, najstariju likovnu manifestaciju u regionu čiju postavku čine djela 39 umjetnika iz Crne Gore i regiona.

Kroz koncept Salona „Život je detalj“ selektora Nikole Markovića, vješto je skrenuta pažnja na moć umjetnosti da u malim stvarima i trenucima prepozna veličinu života.

Herceg Novi je ponosan na svoje jubileje i višedecenijsku tradiciju niza kulturnih manifestacija što potvrđuje i 57 godina trajanja Hercegnovskog zimskog salona koji je, od postanka do danas, prošao prilično dug put promjena, ali je ostao vjeran umjetnosti i stvaranju, istakao je na otvaranju predsjednik Opštine Stevan Katić.

„Uspio je i da pređe regionalne granice i da u svojoj postavci sadrži djela umjetnika koji stvaraju na drugim kontinentima, a sve to donijelo je novu dimenziju Salonu i potvrdilo njegov dugogodišnji kvalitet. Često ističemo kako smo ponosni na sve tekovine našeg grada, a posebno na one koji sa puno ljubavi, entuzijazma i znanja rade na polju razvoja kulture. Siguran sam da je to pravi put kojim treba da ide cijela naša zajednica”, kazao je Katić i dodao da je to ujedno i vizija lokalne samouprave koja je snažna podrška institucijama kulture i kulturnim manifestacijama u Herceg Novom.

Uz čestitku selektoru Markoviću na izuzetno kvalitetnom odabiru i ocjenu da je HZS uspješno organizovan, predsjednik Katić je istakao da je posebno zadovoljstvo što je u ovogodišnjoj postavci i djelo istaknutog slikara i vajara Voja Stanića.

„Cijela godina povodom proslave njegovog 100. rođendana biće ispunjena različitim događajima u Herceg Novom i državi, kako bi ukazali na veličinu njegovog djela, a svi mi imamo čast da smo u ovom trenutku pred jednom od njegovih umjetničkih slika”, kazao je Katić i izrazio nadu da će se za slavu novske likovne svetkovine čuti još dalje te da će zajedničkim pregalaštvom podizati kvalitet HZS.

Laureat 57. Hercegnovskog likovnog zimskog salona je podgorički slikar Tomo Pavićević za sliku „Jagnje”, odluka je žirija u kojem su bili dr Vladislav Šćepanović, predsjednik i članice Milica Bezmarević Radulović i mr Anita Šimić. Druga nagrada pripala je Tijani Gordić za rad „Malo iznad horizonta”, dok je treću nagradu osvojio Marko Crnobrnja za „Sugestiju”.
Selektor Nikola Marković, doktor umjetnosti i arhitekture, pojasnio je da se za koncept „Život je detalj“ opredijelio jer je želio da svojevrsnom poetikom malih stvari, učini vidljivom osjetljiviju stranu života koju zbog dinamike ritma savremenog doba, čovjek često zapostavlja.

„Zbog toga je postavka ovogodišnjeg salona posvećena upravo naglašavanju samostalne cjelovitosti i značaja koji detalj kao kreativno doživljena cjelina može i treba da posjeduje u jeziku svake iskreno stvarane umjetnosti”, kazao je Marković.

Otvaranje 57. Hercegnovskog zimskog salona

Kako je istakao, hercegnovska publika je takođe dio zajedničkog poduhvata kakav je HZS.
„Izuzetno značajan motiv su vaši aspekti osjećanja, reagovanja i utisaka koje nosite sa ove postavke, a koji će na određen način obezbijediti da se likovna scena i to što može da pokaže hercegnovski prostor, orjentiše na mnogo širi i značajniji parametar nego što je sada. Koncept salona smo sagledavali i istraživali kao mogućnost poetskog i kreativnog koji će, na adekvatan način, privući odgovor najrecentnijih crnogorskih umjetnika i pokazati presjek crnogorskog likovnog stvaralaštva, a ne samo koncept postavke kako je u početku bilo zamišljeno”, pojasnio je Marković.

Podjednako je duga tradicija postojanja Gradske galerije i Hercegnovskog zimskog salona koji je za 57 godina stekao zrelost da pozitivno odgovori različitim izazovima vremena i istraje, kazala je direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Gordana Krunić.

Tomo Pavićević – slika Jagnje

„Otvarao je svoje đardine kada su se mnogi drugi zatvarali. Hvatao sunčeve zrake vjerujući da oni donose njegovo veličanstvo ŽIVOT. Znao je da je ŽIVOT DETALj, a da bez detalja nema cjeline”, kazala je Krunić i dodala da je upravo ta tema spojila na HZS umjetnike različitih podneblja, kultura, shvatanja i pogleda.

Nastao na temeljima Hercegnovske umjetničke škole, Salon nastavlja tradiciju njegovanja umjetnosti i čini vrelo iz kojeg neprestano izviru novi umjetnici, kazala je Krunić.
„Kada neko ima dobre temelje, temelje prve Umjetničke škole, tradiciju dugu 57 godina, nikada i ničim prekinutu, kada ima svoju vjernu publiku i duh umjetnosti kojim Herceg Novi diše 365 dana u godini, zna za koga to čini i kome sve to ostavlja”, istakla je Krunić.
U pripremi važne i uticajne likovne manifestacije, uz pomoć dr Markovića, nabavljena je nova rasvjeta u Gradskoj galeriji kojom, kako je kazala Krunić, dodaju višedimenzionalnost ljepoti izloženih djela.

Svečanom otvaranju je prisustvovao i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

Pokrovitelj 57. Hercegnovskog likovnog salona je Opština Herceg Novi, organizator JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, a postavka će biti pred publikom do 11. marta.

Najčitanije