16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren izviđački kamp na Glavatima, počeo višeboj za preko stotinu učesnika iz regiona

Planinke i izviđači na ponti ispred odmarališta – foto M.D P Boka News

Uče vještine koje život znače


U izviđačkom kampu-odmaralištu na Glavatima- Prčanj, u toku je višeboj u izviđačkim disciplinama za mlađe i starije izviđače i planinke uzrasta od 13 do 19 godina, čiji su domaćini izviđači Odreda izviđača „Dragan Cerović-Gigo“ iz Nikšića. Poslije dosta godina pauze (zbog pandemije) u svom odmaralištu ponovo su održali ovu manifestaciju popularno nazvanu „Gigo-višeboj“ i ugostili prijatelje iz Crne Gore- iz Podgorice, Nikšića, Plava, Bara, kao i iz regiona – iz Srbije (Beograda), Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ukupno njih preko stotinu , koji će u kampu boraviti od 28. aprila do 2. maja.

Takmičarska staza je podijeljena u dva dana, kako bi svaki učesnik/ca mogao/la da pruži maksimum u svojoj disciplini

-Imamo takmičenje u orijentaciji, u brzom vezivanju čvorova, u podizanju skloništa od drveta, u adekvatnom reagovanju kad se dese urgentne situacije, biće i vježba prve pomoći, uz podršku iskusnih veterana koji sve to znaju. Izviđaštvo nas  upravo uči tome da reagujemo na pravi način u nezgodnim situacijama – tada bi izviđači bili među prvima koji bi umjeli da primjene svoje vještine i znanje. Cijela staza je osmišljena kroz Prčanj i kroz Stari grad Kotor, izviđači moraju da pješače prema unaprijed zadatim mapama. Oni treba da (bez pomoći mobilnih telefona), uz malo poznavanja geografije i matematike, odrede koordinate zadatih kontrolnih tačaka na Prčanju ili u Kotoru, te da odrade zadatke- prva pomoć, brzo čvorovanje i sl, objasnio je za Boka news Vuk Žižić, starješina Kampa, načelnik Odreda izviđača „Dragan Cerović-Gigo“ iz Nikšića, odgovoran za cijelu manifestaciju. Aktivnosti organizuje u saradnji sa gostujućim instruktorom Nikolom Pekovićem i uz potporu veterana, prof. Mijata Božovića, koji je obnovio ovo odmaralište.

Ovim višebojom žele da IO „Dragan Cerović-Gigo“ vrate na „stare staze“, s obzirom da je puno članova u vrijeme „korone“ napustilo odred, ali su došle „mlade snage“ koje žele da rade i da napreduju. Izviđačko iskustvo podstiče razvoj ličnosti kroz druženje, senzibiliše osjećaj pripadnosti timu, solidarnost, ljubav i poštovanje prirode, od izviđača mogu postati samo dobri ljudi.

Vuk Žižić, prvi zdesna, sa društvom – foto M.D P Boka News

-Ovo vodi ljude na pravi put da shvate koliko je fino uvezati se sa prirodoim, koliko je dobro ostaviti telefon i kompjuter sa strane, druženje i učenje u kampu ih motiviše da lakše i brže obavljaju svakodnevne obaveze. Svaki dan ja živim da bih otišao u Kamp- prije nego što sam došao ovdje učio sam mnogo više nego inače kako bih bio u situaciji da izdvojim pet-šest dana da dođem, kaže Žižić. Pripremaju i bogat kulturno-zabavni program, koji će imati edukativni karakter.

Odred „Dragan Cerović Gigo“ je dobio ime po narodnom heroju iz Nikšića, koji ga je osnovao 1955. godine. Prvi izviđački steg organizovan je 1928. godine, da bi prestao sa radom tokom II Svjetskog rata, a po oslobođenju je obnovljen.  Građani/ke Kotora su upoznati sa radom izviđača, svaki put ih lijepo dočekaju kad god dođu, tačno znaju iz kog su odreda i iz koga kampa, ističe mladi starješina.

Živa komunikacija umjesto virtuelne

-Mi ne zabranjujemo upotrebu mobilnih telefona, sve je na dobrovoljnoj osnovi, ali jednostavno, ne trebaju nam, niko ih ne uzima, ljudi se druže, pričaju, kuvaju, rade popravke, aktivni su. Za dva dana u Kampu nam se desi više nego za sedam dana u školi i kući, gradu, kaže Vuk Žižić.

/M.D.Popović/

Najčitanije