21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena ACI marina Rovinj u koju je uloženo više od 150 miliona kuna

ACI Marina Rovinj foto Hina

Najveća investicija u povijesti ACI-ja – nova ACI marina u Rovinju u koju je uloženo više od 150 milijuna kuna i kategorizirana je s visokih pet sidara, otvorena je u petak na prigodnoj svečanosti na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković te više ministara.

ACI marina Rovinj ujedno je i jedna od najvećih u nautičkom turizmu u Hrvatskoj, a smještena je neposredno uz nedavno otvoreni Grand hotel Park, najluksuzniji takav objekt na ovom dijelu Jadrana. Marinu čine dva lučka bazena – jedan za plovila u tranzitu, a drugi za plovila na godišnjem vezu. Ukupno je to 196 vezova za prosječnu duljinu plovila od 17 metara, uz mogućnost smještaja na godišnji vez plovila do 35 metara dužine i plovila u tranzitu znatno veće duljine.

Uz premijera Plenkovića, svečanom otvorenju nove marine bili su nazočni i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar turizma Gari Cappelli te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji su iskazali ponos tim izvanrednim objektom, koji se može, kako su istaknuli, opisati kroz četiri pojma – ljepota, luksuz, inovativna rješenja i sigurnost.

Ustvrdivši kako je riječ o najmodernijoj marini koju ACI uopće ima na hrvatskom Jadranu i najvećoj pojedinačnoj investiciji te tvrtke, premijer je rekao kako novih skoro 200 vezova u marini Rovinj omogućuje jednu novu dimenziju i novu razinu nautičkog turizma u Hrvatskoj.

“To će zasigurno dati još jedan impuls jačanju turizma u Istri, koja je od naših županija jedna od nositelja hrvatskog turizma. Danas smo se upoznali i s napretkom radova na Istarskom ipsilonu, što govori u prilog tomu koliko nam je Istra važna”, istaknuo je Plenković.

Po njegovim riječima, Istra je županija u kojoj je lokalnim jedinicama država u mandatu ove Vlade svojim odlukama i ugovorima dala najviše državne imovine. To su, istaknuo je, poruke kontinuiteta i želje da se u partnerstvu sa svim županijama, gradovima i općinama nastavi dijalog i suradnja.

“Mi ćemo tu politiku nastaviti, bez obzira kako se na pojedinim izbornim kampanjama pojedini akteri osvrtali i govorili o toj temi”, poručio je premijer Plenković.

Ministar turizma je ponosan na novu marinu i na ovaj kraj jer “turizam u Rovinju sa čvrstih pet sidara sigurno plovi”.

“Ovdje je koncentracija jedne velike vrijednosti hrvatskog turizma, što potvrđuju i podaci u prvih četiri mjeseca gdje je hrvatski turizam bilježio iskorak. Imamo rast od više od 20 posto, u čemu je Rovinj, zajedno s Porečom, Dubrovnik i Splitom, predvodnik”, rekao je Cappelli, dodajući i kako je hrvatski turizam time zakoračio u “jednu vrlo kvalitetnu i vrlo tešku i odgovornu turističku godinu”.

Ministar turizma istaknuo je i kako je Hrvatska dokazala da s kvalitetom može ostvariti dobre rezultate.

“Predsezona je iznimno dobro odrađena, i to je u ovom trenutku od iznimne važnosti”, rekao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture smatra kako jedinstvenu ACI marinu Rovinj treba promatrati u širem kontekstu kako bi se shvatila njena važnost i potencijal.

“Spoj ACI marine Rovinj i zone Monte Mulini formula je uspjeha razvoja nautike luksuza. Projekt izgradnje ACI marine i hotela Park primjer je strateški promišljene suradnje dvaju poduzetnika iz dvije različite, a opet tako bliske i srodne branše. ACI i Maistra su zajedničkim nastojanjima stvorili daleko veću ukupnu vrijednost u destinaciji nego što bi je imao svaki projekt pojedinačno. Ako je negdje sinergija u punom smislu došla do izražaja, onda je to u ovom slučaju”, poručio je Butković.

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić i rovinjski gradonačelnik Marko Pagliaga ustvrdili kako su te dvije velike investicije – novi Maistrin hotel i nova ACI marina – značajno i dodatno podigli kvalitetu i turističke standarde Rovinja, višestrukog šampiona turizma.

Inače, rekonstrukcija ACI marine Rovinj započela je u travnju 2017. godine, a u marini izgrađenoj 1984. godine ostali su nepromijenjeni samo koncesijom određeni gabariti, dok je sve ostalo sagrađeno iznova.

Vizualni identitet kompletno je izmijenjen, a iz ACI-ja ističu da koncept marine predstavlja suštinski iskorak u standardima nautičkog turizma, ponudi marine i usluzi nautičarima – prožet je ekskluzivnošću u svakome detalju, što s obzirom na zavidan turistički uzlet Rovinja posljednjih desetak godina taj grad zahtijeva i zaslužuje.

Marina raspolaže s 1.400 četvornih metara komercijalnih prostora, ponudu ugostiteljskih sadržaja, restorana i caffe-lounge bara, trgovina mješovitom robom i trgovine svjetski poznatih robnih marki, predstavništva prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter agencije, servisni centar za plovila itd. Klijentima je na raspolaganju i 100 parkirnih mjesta u garaži te 50 u samoj marini.

Najčitanije