17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena besplatna linija za žrtve nasilja u porodici – 080/111-111

SOS linija
SOS linija

Besplatna i anonimna SOS linija, čiji je broj 080/111-111, za žrtve nasilja u porodici najvažniji je mehanizam za urgentnu pomoć i podršku tim osobama, poručeno je na konferenciji povodom predstavljanja te linije.

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević kazala je da je cilj danas pokrenute kampanje informisanje građana o dostupnosti nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici, njihovo motivisanje da je koriste i podizanje povjerenja u sistemski pristup državnih organa u pružanju zaštitnih mjera.

Prema njenim riječima, uvođenje SOS linije, čiji je broj 080/111-111, realizuje se kroz partnerstvo institucija sa nevladinim sektorom i, kako je dodala, pokazatelj je riješenosti resornog Ministarstva da istraje i postigne najviše standarde socijalne zaštite.

“Svaka žrtva nasilja u porodici, koja odluči da prijavi slučaj Centrima za socijalni rad, dobiće punu podršku, kako u smislu hitnosti, tako i punog angažovanja na procesuiranju predmeta, zaštiti i pomoći”, poručila je Kovačević.

Ona je objasnila da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata dnevno.

“Ovaj servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja, jer na SOS liniji radi obučeno, kompetentno osoblje koje razumije problem nasilja u porodici i koje će žrtvama dati savjet i podršku, a, prema njihovoj želji, preduzimati dalje korake”, objasnila je Kovačević.

Ona je ocijenila da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila značajne pomake na unapređenju sistema zaštite od nasilja u porodici, na nivou strateških i zakonskih okvira, kao i na nivou aktivnosti na terenu.

Kovačević je podsjetila da je 2011. godine bilo 507 prijavljenih prekršajnih slučajeva nasilja u porodici, dok ih je u prošloj godini bilo 1.347.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije