22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba fotografija Prvih dvadeset u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike

Izložba KotorArt

U Galeriji solidarnosti u Kotoru u utorak 1. juna  otvorena je izložba fotografija pod nazivom Prvih dvadeset. Ovu retrospektivnu izložbu KotorArt Don Brankovih dana muzike otvorio je predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić. Gostima su se obratili i Ratimir Martinović, pijanista i direktor Festivala, kao i Duško Miljanić, fotograf, selektor izložbe.

Postavka izložbe obuhvata više od 40 fotografija autora Duška Miljanića, Radoja Milića, Krsta Vulovića, Aleksandra Kaluđerovića, Stevana Kordića i Zorana Radonjića, koji su objektivom fotografskog aparata trajno zabilježili i dočarali dio sjećanja i uspomena na postojanje prve dvije decenije rada KotorArta.

Gostima se obratio Duško Miljanić iskazavši zadovoljstvo što uspješno sarađuje sa Festivalom od 2013. godine, zahvalio se kompletnoj ekipi festivala na dosadašnjem radu a poslužio se izjavom američke fotografkinje, Berenice Abot kako bi opisao zajednički rad na ovom dugoročnom projektu: “Fotograf je savremeno biće par ekselans, u čijim očima sadašnjost postaje prošlost”.

Ratimir Martinović, direktor festivala, zahvalio se “ekipi fotografa predvođenim Duškom Miljanićem, Galeriji solidarnosti na gostoprimstvu, kao i gradonačelniku Kotora, g. Jokiću na razumjevanju potreba kada se radi o kulturi kao i na kontinuiranoj podršći festivalu.” Martinović je dodao da se nada “da ćemo nakon početnog vizuelnog segmenta imati auditivnu završnicu festivala, u vidu snimanja duplog albuma sa kompozicijama koje su bile porudžbine festivala tokom prethodnih 15 godina.”

“Uvjeren sam da ćemo sredinom jula svi zajedno moći da uživamo u onome što je otvaranje Don Brankovih dana muzike, da ćemo u punom kapacitetu moći da uživamo u KotorArtu.” – istakao je g. Vladimir Jokić. Posluživši se parafraziranju Balaševićevih stihova, predsjednik opštine je iskazao da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da otvori izložbu manifestacije koja nosi ime nekoga, moglo bi se reći, ko je bio dobri duh ovoga grada.

Nakon Kotora, od 10. juna, izložba će biti postavljena na Cetinju, u Ministarstvu kulture, a 21. juna, na dan obilježavanja svjetskog dana muzike, izložba se seli za Podgoricu a fotografije će biti izložene u Perjaničkom domu.

Najčitanije