13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba fotografija Udruženja umjetnika „Adriatic Artists“

Izložba umjetničkih fotografija, pod nazivom „Moj osjećaj za more“, članova Udruženja umjetnika Adriatic Artist i Foto kluba „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika, otvorena je u utorak veče u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Grupu Adriatic Artists čine аkаdemski slikаri, grаfičаri, fotogrаfi, vаjаri i tаlentovаni аmаteri iz zemalja regiona bivše Jugoslavije, koji su se okupili nа društvenoj mreži Fаcebook i tаko krenuli u kreаtivno druženje koje je rezultirаlo izložbаmа.

Koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa, Dražen Jovanović istako je da je ovo već drugi put da članovi Adriatic Artista izlažu u tom objektu, i daa ova postavka otvara ljetnju izložbenu sezonu u toj Zbirci.

Za lajt-motive ove izložbe izabrani su različiti identiteti mora viđeni okom i kameroom članova ove umjetničke grupe – bonaca, bura i nevera, sve „savršene oluje“, barke i jedrenjaci koji plove, stijene i perfektnost spoja sa morem u svim njegovim formama, neraskidiva povezanost čovjeka i mora i svi detalji svakodnevice na obali. Izložba je prodajnog karaktera.

Adriatic Artists

Naziv postavke „Osjećaj mora“ najbolje govori o atmosferi i motivima koji dopiru sa izloženih fotografija na platnu jer sa njih bukvalno „toči“ more i miriše so. Pedesetak umjetnika iz više država regiona svoja djela će nakon Tivta, izložiti u Dubrovniku i potom Šibeniku.

„Adriatic Artist je Facebook grupa koju vodimo nas troje kolega profesora, umjetnika i fotografa, a koja okuplja široki krug kako profesionalaca koji se bave fotografijom, tako i amatera od kojih su neki u međuvremenu izrasli u vrhunske fotografe. Zahvaljujući ovoj grupi i osobama iz Crne Gore koji u njoj objavljuju svoja djela, uspjeli smo da dodatno promovišemo neke od naljepših motiva Boke i našeg primorja. Meni lično i kao slikaru koji se bavi ovim morskim motivima, bavljenje fotografijom je jako značajno jer je ona često predložak mojih likovnih djela. Ipak, koliko god da je fotografija bogata i neka zaista moćna kao svjedočanstvo, kao događaj, kao atmosfera, ona nikad ne može imati toliko „zapisa“ koliko ima jedan živi pejsaž, slika nekog težaka sa previše patine ili neke lijepe žene sa tivatske rive….“- kaže jedan od osnivača i vođa grupe „Adriatic Artist“, akademski slikar Boris Dragojević.

Izvor:S.L

Najčitanije