26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba grafika “Crnom Gorom” književnika Zuvdije Hodžića

Sa otvarnja izložbe

Izložba grafika “Crnom Gorom” književnika Zuvdije Hodžića otvorena je u utorrak u Muzeju i galeriji Tivat. Izložbu je otvorio direktor Centra za kulturu Neven Staničić.

“Teško je iz konteksta slikarstva govoriti o našem gostu. Zuvdija pripada generaciji ljudi koji su na, sebi svojstven način, pored ostalog i kroz slikarstvo promišljali Crnu Goru. Bojim se da nam je to vrijeme nekako izmaklo. A radili su to zaista, veliki ljudi, počev od simbola, pejzaža, boje, čovjeka i svega onoga što Crna Gora jeste. Tu slikarsku Crnu Goru izgubili smo, nadam se, samo na trenutak, naći ćemo je ponovo kroz pomišljanje Crne Gore kako su oni znali da nam dočaraju-kazao je Staničić i dodao da je Zuvdija Tivćanima predstavio, kako je neko u šali primijetio, prostorni arhiv.

Za razliku od aktivne i angažovane književnosti stvaralačkog života Zuvdije, njegove grafičke ploče i listovi su tihi i pasivni odgovori posmatrača trajanja. Treba primijetiti i veliko insistiranje na detalju”-istakao je Staničić.

Zuvdija Hodžić iza sebe ima brojne nagrade i priznanja. Nosilac je, između ostalog, Trinaestojulske nagrade, član je CANU, ima status Istaknutog stvaraoca u kulturi.

Najčitanije