18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba “Gravitacije budućnosti, veliki karneval i druge priče”

Sa otvaranja izložbe – foto Radio Kotor

Izložba slika “Gravitacije budućnosti, veliki karneval i druge priče” Mileta Albijanića otvorena je u četvrtak u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio galerista Milenko Premović.

“Albijanića poznajem po nekim vedrijim slikama, po temama koje se tiču podmorja i riba. Za mene ova izložba, na neki način, predstavlja jedan iskorak. Kao što u naslov njegove izložbe kaže Gravitacije budućnosti, tako osjećam privlačnost, odnosno težinu koju nose njegove slike. Sam pojam težine je vezan za brutalnost” – kaže Premović.

Kako  navodi, u istoriji umjetnosti postoji pokret “Art brut” čiji je osnivač Dibife koji je smatrao da se umjetnošću istinski mogu baviti samo djeca i ljudi sa mentalnim problemima, zato što je njihovo stvaralaštvo iskreno.

“I što se tiče sadržine Albijanićevih slika i što se tiče načina gradnje slike, tu postoje neke sličnosti, pogotovo vezano za dječiji pristup u načinu komponovanja. Ne postoji opterećenje, nego je upravo čist pristup, a tehnološki on daje mogućnost da dođe do izražaja njegov crtež koji je kvalitetan” – objašnjava Premović.

Albijanić, kaže Premović, slika ulje na platnu.

“Slika u uljanom mediju glazurnim tonovima kroz koje fosforestira bijela pozadina platna. To s jedne strane daje lakoću jer podsjeća na vitraž kada gledamo intezitet obojenosti koji probija kroz neke djelove, a s druge strane nosi i jasnoću i težinu” – ističe Premović.

Sa otvaranja izložbe – foto Radio Kotor

On podsjeća da je ovo 28. Albijanićeva izložba, dok je kolektivnih imao preko 30.

“Sadržaj koji nose ove slike na neki način može biti uznemirujući. Na neke osjećamo čak i proročke detalje. Vjerovatno je u ovom vremenu u kome živimo previše proroka, ali je malo istinskih posvećenika svome poslu, a Mile je zasigurno takav” – zaključuje Premović.

Autor izložbe se osvrnuo na težak položaj umjetnika u našoj zemlji. Kako kaže, do ove izložbe ne bi došlo da nije imao veliku pomoć svojih prijatelja. Bez te pomoći, kaže on, umjetnik ne može normalno da živi, radi i stvara.

“Država ne ulaže u kulturu. Mislim da je nekih 0,08 posto ukupnog budžeta države Crne Gore opredjeljeno za cjelokupno kulturno stvaralašstvo. U protekle dvije godine u pandemiji koronavirusa umjetnici nisu imali od čega da žive. Toliko država vodi računa o nama” – poručuje Albijanić.

Izložbu slika “Gravitacije budućnosti, veliki karneval i druge priče” Mileta Albijanića u Gradskoj galeriji Kotor svi zainteresovani mogu pogledati do 21. marta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije