19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba Kotorski kovani novac

U Galeriji solidarnosti u Kotoru, danas u 12 sati svečano je otvorena izložba “Kotorski kovani novac“ iz zbirke Zorana Radimira.

Kao potomak nekada najbrojnije pomorske i trgovačke porodice u Dobroti, Radimir je sačuvao značajan fond etnografskih i drugih predmeta iz porodičnog nasleđa. Danas je u Galeriji solidarnosti predstavljen novac kovan u kotorskoj kovnici tokom pet vjekova.

„Odlučio sam se na ovu izložbu jer je kotorski kovani novac nešto veliko i značajno za Kotor a nikada nigdje nije bio prezentovan. Mislim da je za grad značajno da ima trajnu postavku novca koji je ovdje kovan od 11. pa do početka 17. vijeka. Odabrao sam se za primjerke koji možda po svom izgledu nisu jako reprezentativni, ali su vrlo značajni jer pokrivaju neke periode koji nisu viđeni ni kod velikih kolekcionara“, kazao je prisutnima Zoran Radimir.

Ovu izložbu autor posvećuje Kolekcionarskom društvu Kotor čiji je i sam bio član, i pokojnom Branku Proročiću koji je bio osnivač i dugogodišnji predstavnik. Društvo koje su činili poznati Kotorani Jovica Martinović, Mišo Sekulovć i Milan Ercegović se ugasilo ali je ostavilo traga kroz Publikaciju o kotoskom novcu, koja se takođe nalazi u sklopu eksponata izložbe.

Radimir je istakao da je voljan da čitavu kolekciju pokloni gradu Kotoru, odnosno nekom budućem muzeju, gdje bi ova postvaka bila stalna.

„Ako se stvore uslovi za to, i  ako bude moguće, ja sam spreman da čitavu kolekciju poklonim gradu i da ona bude neki nukleus, da se kroz fondove i sredstva koja su opredeljna za otkup eksponata taj fond starog kotorskog novca povećava“ rekao je kolekcionar.

Izložba Kotorski kovani novac/ eksponati

Izložbu je svečano otvorila arhitektica Zorica Čubrović rekavši da je riječ je o izložbi najrjeđe vrste, sastavljene od svih onih svojstava koja karakterišu Boku i njeno svetište, grad Kotor, kao dio svjetske kulturne baštine.

„Osim što se izložbom skreće pažnja na kotorski novac čiji će reprezentativni primjerci biti dostupni oku posjetilaca, izložba govori o žiteljima područja Kotora koji u svojim privatnim kolekcijama, pored ostalog posjeduju i čuvaju vrijedene primjerke kotoskog novca i čije izlaganje javnosti u izložbama kao što je ova smatraju doprinosom očuvanju suštinskih vrijednosti grada kome pripadaju“, istakla je Čuburović.

Ova izložba je samo jedna u nizu dragocjnih perli koje porodicu Radimir odlikuju kao nastvljača duge tradicije jedne od najznačajnijih pomorsko- trgovačkih porodica.

„Novac kotorske kovnice dokumentuje vrijeme najvećeg uspona i prosperiteta Kotora kao istorijske mijene koje prethode mletačkoj vladavini. U vrijeme mletačke vladavine kotorska kovnica nastavlja da egzistira do konačnog zaustavljanja u prvoj polovini 17 vijeka, ali ova izložba obuhvata i onaj novac koji je kovan nakon definitivnog prekida kovanja kovnice a to je francuski  opsadni novac kovan 1813 god.“, rekla je Zorica Čubrović i izrazila zahvalnost inicijatoru i vlasniku kolekcije Zoranu Radimiru i organizatoru izložbe Muzeji Kotor.

Zbog vrijednosti prepoznatih sa kulturnog, istorijskog i etnografskog aspekta, zbirka je od strane Ministarstva kulture Crne Gore 2017. godine stekla status pokretnog kulturnog dobra.

Izložba će biti otvorena za posjetioce narednih četrnaest dana.

/Milica Cvijović/

Najčitanije