24 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba Ornamentika u bokeškoj modi iz zbirke porodice Radimir

U sklopu obilježavanja međunarodne manifestacije “Noć muzeja” u Muzeju grada Perasta u utorak  je otvorena izložba “Ornamentika u bokeškoj modi XIX i XX vijeka iz privatne etno zbirke Radimir”, autorki etnologa-antropologa Danijele Đukić i  Ane Popović.

Posjetioce i goste pozdravio je  Andro Radulović, direktor opštinske Javne ustanove Muzeji Kotor, koji je izrazio zadovoljstvo što zahvaljujući porodičnoj etno zbirci Zorana Radimira smo u prilici vidjeti dio kulturne baštine koja se krije iza zatvorenih vrata širom Boke.

„Istorijski i kulturni razvoj Boke Kotorske sačuvan je u palati Radimir u nekoliko tematskih zbirki među kojima su odjevni predmeti, tekstil, nakit, pomorska predmeti, posuđe, muzikalije, alati, mjerni instrumenti…  Ova izložba je realizovana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore po programu očuvanja zaštite kulturnih dobara Crne Gore. Ovom prilikom željela bih se zahvaliti Mili Moškov na stručnoj pomoći i Zoranu Radimiru na ustupljenim predmetima“ – kazala je jedna od autorica postavke, etnolog-antropolog Danijela Đukić.

Prije sedam godina ova zbirka je prvi put prikazana javnosti na izložbi u Kotoru. Tada sam obećao da ću pokloniti dio zbirke Gradu Kotoru, odnosno one eksponate koji zaslužuju da budu uvršteni u etnografsku zbirku. Tada je obećano da će se naći prostor kako bi zbirka imala trajnu postavku ali očigledno da naš Grad nema dovoljno senzibiliteta za nešto tako, kazao je Zoran Radimir.

U svom govoru Radimir je potencirao mogućnosti otvaranja etno zbirki u mnogim mjestima Boke, gdje bi turisti bili u prilici vidjeti dio bogate kulturne baštine, prihodovati sredstva od ulaznica i prodaje reprika, suvenira, od dobrotske čipke, minđuša i drugih predmeta, gdje bi mogli razviti autentični suvenir, ako ne i brend.

„Posebno želim da istaknem jednu nepravedno zapostavljenu temu za Kotor, a to je kotorska kovnica novca. Kotor je jedan od rijetkih gradova na istočnoj obali Jadrana imao svoju kovnicu i kovao novac više vjekova. Neshvatljivo je da danas Kotor nema niti jednu numizmatičku postavku“ – kazo je između ostalog, Zoran Radimir.

Najčitanije