11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ u Budvi

Otvaranje manifestacije Ljubišini dani – mr Lucija Đurašković

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ zvanično otvorena sinoć, 21. februara u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Na samom početku se predstavio ukrainski pijanista i kompozitor Rinat Kurmashev, nakon čega je Itana Lalović ispred JU Muzeji i galerije Budve, ukazala na posebnu važnost ovogodišnje manifestacije Ljubišini dani, s obzirom da se obilježava 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022.), i najavila učesnike zvaničnog otvaranja – mr Luciju Đurašković, direktoricu JU Muzeji i galerije Budve, Milicu Martić, načelnicu Direkcije za razvoj djelatnosti u oblasti kulturne baštine ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, akademika Aleksandra Čilikova ispred CANU-a, kao i predsjednika Opštine Budva gospodina Marka Carevića, koji je zvanično otvorio manifestaciju.

„Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima u koje, istaknimo još jednom, bez sumnje, spada i naš sugrađanin Stefan Mitrov Ljubiša i ove godine, posljednje dane mjeseca februara, sjećajući se dana njegovog rođenja, posvećujemo kulturnim događajima koji predstavljaju omaž velikom književniku, slaveći njegov duh svagda savremen i za sve poučan. S obzirom na činjenicu da se vrijednost jednog pisca pokazuje u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost, a da je Ljubiša pisac čija djela, kao rijetko koja, predstavljaju konstantnu inspiraciju za dalja i dalja izučavanja, naša namjera je bila je da kroz organizaciju naučnog simpozijuma na temu: Stefan Mitrov Ljubiša: 200. godina od rođenja iz različitih uglova sagledamo njegovu ličnost i književno djelo ukazujući na njegovo neiscrpno bogatstvo i aktuelnost. Međutim, zbog svima poznate epidemiološke situacije, na žalost, u tome nismo uspjeli, ali nismo ni odustali“, istakla je u svom obraćanju mr Lucija Đurašković.

Milica Martić je ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta pozdravila prisutne, i istakla podršku nadležnog Ministarstva u promociji Ljubišinog lika i djela, dok je akademik Aleksandar Čilikov podjetio na simpozijum o djelu Stefana Mitrova Ljubiše koji je CANU organizovala prije dvije godine pod rukovodstvom akademika Radomira Ivanovića, ali i aktuelnost i brilijantnost Ljubišinog stvaralaštva.

Otvaranje manifestacije Ljubišini dani – Marko Carević

Predsjednik Opštine Budva gospodin Marko Carević je zvanično otvorio kulturnu manifestaciju „Ljubišini dani“ podjetivši sve prisutne na biografiju, stvaralaštvo i politički angažman Stefana Mitrova Ljubiše, uz napomenu da smo dužni da ga se sjećamo, i da grad obojimo njegovom ličnošću.

Nakon otvaranja kulturne manifestacije Ljubišini dani, zvanično je otvorena i izložba Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814), realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu „Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor, koju je zvanično otvorila gospođa Jamina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta. Gospođa Bajo je istakla da je izložba je rezultat implementacije projekta ,,Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.)“, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. Nakon otvaranja izložbe, više o dogadjajima koji su predstavljeni izložbom govorio je prof. dr Vasilj Jovović u predavanju na temu – Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka. Nakon predavanja o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.), prof. Jovović je održao i predavanje o Stefanu Mitrovu Ljubiši.

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ se nastavlja danas, u utorak, 22. februara 2022. godine u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti upriličen koncert hora Stanjevićki pojci pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića.

Najčitanije