11 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena nova planinarska staza kroz Ljuti krš, u Parku prirode Orjen

Otvorena nova planinarska staza – Orjen

Proteklog vikenda svečano je otvorena još jedna zanimljiva ruta u hercegnovskom zaleđu, planinarska staza kroz Ljuti krš, u Parku prirode Orjen. To je rezultat zajedničkog rada domaćina, Planinarskog kluba Subra, i Pohodničkog društva Novo mesto, iz istoimenog grada-pobratima Herceg Novog, tako da otvaranje staze predstavlja nastavak saradnje, ali na nivou civilnog sektora.

Staza se prelazi za svega 15 min, spada u srednje teške, a glavne atrakcije su geo-fenomeni krša, geološke formacije kalcijum karbonata koje formiraju veoma razuđen i teško prohodan reljef.

Otvorena nova planinarska staza – Orjen

Od pojedinačnih lokaliteta, vrijedi pomenuti pogled na markantnu ulaznu vertikalu Škrapske jame, prelaz preko pukotinskog procjepa premošćen drvenim mostićem, te sam vidikovac sa pogledom na Ljuti krš, što je i krajnja destinacija.

Otvorena nova planinarska staza – Orjen

Osim planinara, svečanosti su prisustvovali predstavnici Parka prirode Orjen, Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost, te Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, koji su se i obratili okupljenima, nakon čega je slijedilo otkrivanje prigodne spomen-ploče i zajednički obilazak staze.

Najčitanije