13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena prva preduzetnička učionica – od malih nogu podstiču osjećaj za biznis

Sa otvaranja preduzetnicke učionice

Gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac i opštinski sekretar za ekonomski razvoj i preduzetništvo mr Petar Vujović, otvorili su danas prvu preduzetničku učionica u jednoj osnovnoj školi u Crnoj Gori.

Učionica je otvorena u posebno opremljenom prostoru u tivatskoj OŠ „Drago Milović“, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Školskog odbora, Opštine Tivat i direktor i osnivač konsalting kompanije „Fidelity Consulting“ iz Podgorice Miloš Vuković. Prisutne je pozdravila direktorica OŠ „Drago Milović“, profesorica Ružica Lazarević.

„Na alatima i sredstvima kojima je opremljena ova učionica, naša djeca su već napravila niz zanimljivih predmeta. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da opremimo ovu učionicu i na taj način omogućimo izražavanje kreativnosti i preduzetnićke inicijativnosti naših učenika“- kazala je Lazarević.

Sa otvaranja preduzetnicke učionice

Preduzetnička učionica je opremljena zahvaljujući donatorskim sredstvima od  ukupno 1.750 eura a koje su obezbjedili Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat i kompanija „Fidelity Consulting“. Ideja o osnivanju ovakve učionice nastala je prilikom posjete OŠ „Drago Milović“ Internacionalnom sajmu mladih preduzetnika u Berlinu, prošle godine u februaru. Učenici i nastavnici iz Tivta tada su bili oduševljeni profesionalizmom i timskim angažovanjem jer su na sajmu učestvovali đaci različitog uzrasta, nastavnici, roditelji, lokalna zajednica.

„Poželjeli smo da u našoj školi imamo posebnu prostoriju za rad, koja bi bila opremljena svim sredstvima potrebnim za jedno malo preduzeće kakvo smo mi oformili. Preduzeće se zove “Jež” i ove godine broji oko 30 članova. Ideju smo prezentovali Sekretarijatu za preduzetnistvo koji je podržao naše napore i finansijski pomogao opremanje učionice.”-rekla je direktorka Lazarević. Učionica „Jež“ tako je opremljen alatima za obradu metala, drveta, policama, stolovima, šporetom, mašinom za šivenje, peći za glinu… U opremanju je učestvovala i uprava OŠ “Drago Milović”, kao i domari i nastavnica likovnog vaspitanja Hana Mirkov, a dovod i odvod vode sponzorisalo je tivatsko JP “Vodovod” Tivat. Ovako opremljeni prostor pružiće mogućnost nastavnicima i djeci od I do IX razreda da u njemu borave i realizuju kreativne ideje. To je naročito značajno za djecu koja od ideje, njene realizacije, prodaje na školskim i opštinskim bazarima, zatim dogovora oko utroška novca, ujedno prolaze kroz sve faze preduzetništva. U planu je i da se uz pomoć Savjeta roditelja, formiraju cijene za proizvode sa dosadašnjih bazara i nastavi njihova prodaja u preduzetničkoj učionici, uz knjige koje bi djeca vodila i račune koje bi izdavala, sve u interesu boljeg razumijevanja preduzetničkog učenja.

Sa otvaranja preduzetnicke učionice

„Djeca su izuzetno radozvala i kreativna, a osnovnoškolsko obrazovanje igra veliku ulogu u njihovom usmjeravanju i razvoju preduzetničkih ideja čak i u tom najmlađem uzrastu. Preduzetništvo se visoko kotira na agendi svih zemalja članica EU i država koje se žele pridružiti Uniji, a i Strategija razvoja Evrope 2020 insistira da školski kurikulumi sve više posvećuju pažnju kreativnosti, inovativnosti i razvoju preduzetništva kod djece. Preduzetništvo je dinamičan proces koji zahtijeva vizuju, stvaranje i promjene, traži energiju i strast  i ovakva učionica je pravo mjesto gdje će naša djeca to moći da iskuse i iskažu.“- kazao je sekretar Vujović dodajuću da će se lično zalagati da proizvodi koje osmisle i kreiraju tivatska djeca u ovoj učionici, otkupljujju i ubuduće budu dio protokolarnih poklon-paketa koje će Opština Tivat davati domaćim i stranim partnerima i gostima lokalne uprave.

Učitelji i nastavnici, sa svojim kreativnim timovima do 15 đaka istovremeno, koristiće ovaj prostor, a koji je trenutno jedinstven u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Izvor:S.L

Najčitanije