12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena rekonstruisana i savremeno opremljena jedinica Hitne pomoći u Herceg Novom

Rekonstruisana Hitna pomoć HN

Jedinica Hitne medicinske pomoći u Herceg Novom u potpunosti je rekonstruisana u skladu sa savremenim standardima urgentne medicine i danas predata na upotrebu.

Trenutku otvaranja prisustvovali su ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, direktor ZHMPCG, dr Vuk Niković i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima, kao i direktorica Doma zdravlja Herceg Novi, dr Dragana Knežević sa saradnicima.

Hercegnovska jedinica HMP nije renovirana od otvaranja, kazao je ministar Šimun i istakao da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć za ovu namjenu izdvojio preko 44 hiljade eura, dok je Opština donirala 30 hiljada za kompletno novu, savremenu medicinsku opremu, što je od neprocjenjive važnosti za dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite stanovnika, ali i veliki broj turista koji posjećuju Novi i okolinu.

Rekonstruisana Hitna pomoć HN

„Rekonstrukcija i ove jedinice Zavoda za hitnu pomoć u skladu je sa intencijom Ministarstva zdravlja i menadžementa ove ustanove na čelu sa dr Vukom Nikovićem da se modernizuje i unaprijedi ovaj veoma značajan dio zdravstvenog sistema, primjenjujući savremene principe organizacije urgentne zdravstvene zaštite. Hitna medicinska pomoć jedna je od najvažnijih karika svakog zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti. Ekipe hitne pomoći u Crnoj Gori nastoje da svakom građaninu pruže potrebnu medicinsku pomoć i zahvaljujući njihovom požrtvovanju i naporima, uspijevaju u tome, jer je sistem već decenijama bio nefunkcionalan, sa dosta manjkavosti, nedostatkom prostornih, tehnoloških i kadrovskih kapaciteta“, kazao je ministar Šimun.

On je zahvalio Opštini Herceg Novi na donaciji i dodao da je ovakav vid saradnje posebno važan u opštinama koje su ujedno i turistički centri i gdje je zajednički angažman, državnih i lokalnih vlasti imperativ kao preduslov za kvalitetnu i dostupnu zdrvstvenu zaštitu.

„Takode, riješeni smo i da kadrovski ojačamo Zavod za hitnu medicinsku pomoć, pa je tako za 2024. godinu opredijeljeno 14 specijalizacija – deset urgentne medicine i četiri kliničke biohemije, što će menadžment raspodijeliti u skladu sa potrebama službe, a što će u krajnjem dodatno pojačati nivo i kvalitet zdravstvene njege za pacijente“, kazao je ministar Šimun.

Rekonstruisana Hitna pomoć HN

Rekonstrukcija i opremanje jedinice za HMP u Herceg Novom je bila prijeka potreba građana i svih gostiju koji posjete naš grad, istakao je predsjednik Katić dodavši da je podrška lokalne samouprave imala za cilj svima obezbijediti standarde savremene medicine i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

„Zajednički projekat koji danas završavamo, bio je jedan od glavnih preduslova za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana Herceg Novog, ali pred Zavodom za hitnu medicinsku pomoć su i dalje veliki izazovi – obezbijediti dovoljan broj medicinskih ekipa koje mogu odgovoriti potrebama Herceg Novog posebno tokom ljetnje turističke sezone. Opština Herceg Novi je spremna da i po ovom pitanju bude partner Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ukoliko se ukaže potreba za takvim vidom pomoći. Potpuno smo svjesni koliko je vaša brza i pravovremena pomoć važna, zato smo spremni na podršku vašem radu i organizaciji“, kazao je predsjednik Katić.

On je podsjetio i da lokalna samouprava kontinuirano pruža podršku zdravstvu u Herceg Novom pa je sa upravom Doma zdravlja dogovoreno finansiranje rada Turističkih ambulanti tokom ljetnjih mjeseci, kao i poboljšanje infrastrukture oko objekta.

„Vjerujem da se nalazimo pred periodom još bolje saradnje sa Ministarstvom zdravlja, ali i drugih državnih organa i institucija sa kojima moramo uraditi sve da naši građani imaju najbolju moguću zdravstvenu njegu“, zaključio je predsjednik Katić.

Najčitanije