20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena retrospektivna izložba JK “Delfin”

„Navigare neccesse est“ naziv je retrospektivne izložbe fotografija, dokumenata, pehara, medalja, nacrta brodova Jedriličarskog kluba Delfin, osnovan 1951. godine, koja je u ponedjeljak otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Svečanom otvorenju izložbe prethodila je dodjela nagrada najuspješnijim takmičarima na regati „Dan Tivta“, koja je jedrena proteklog vikenda.

„Jedriličarski klub Delfin nije samo sportski klub, već i klub koji se bavi neformalnom edukacijom, te u tom smislu, osim sportske, ima veoma izraženu ekološku i kulturološku komponentu. U upravi ćemo se truditi da sve te svoje kapaciteta širimo i unapređujemo. Dobili smo organizaciju Balkanskog prvenstva sljedeće godine na jesen, kao i regatu Evropskog kupa za klasu Laser Standard do 21 godine, koja će se jedriti 2021.godine u Tivtu. Same te činjenice govore o tome da je jedrenje u Boki itekako živo, i da, pored toga što mi idemo u svijet, svijet dolazi kod nas u Boku. Jedrenje u Boki je jedna velika, jaka i pozitivna priča. Kako ova izložba nosi ime- Jedriti se mora, pozivam sve da dođu, da jedrimo i da se družimo“- kazao je Frano Tripović, predsjednik JK „Delfin“.

„Delfin se na neki način simbolično vratio na mjesto svog postanka, jer su upravo u pilani Arsenala, danas Zbirci pomorskog nasljeđa, gradile prve jedrilice. Delfin, osim što je jedan od najtrofejnijih tivatskih klubova, takođe i nosilac tradicije i kulture života našeg grada kroz decenije“ – kazao je rukovodilac Zbirke pomorskog nasljeđa, Dražen Jovanović.

Otvorena retrospektivna izložba JK “Delfin”

Izložbu je svečano otvorio predsjednik Opštine Tivat, Siniša Kusovac.

„Što reći o jedriličarskom klubu Delfin? Dovoljno je pogledati ovu izložbu i vidjeti da je to staro skoro 60 godina. Dovoljno je reći da oni predstavljaju jednu od perjanica sporta u Tivtu i ono što smatram da je takođe najvrijednije, a to su djeca. Vrijednost svakog sportskog kluba i svake organizacije ogleda se u tome koliko ima podmlatka, koliko ima djece. Jedriličarski klub Delfin to gaji i to ima od najmanjih, do najstarijih. Njih posebno pozdravljam i posebno čestitam i apelujem da što više idu ka jedrenju, jer time razvijaju i emocionalne i kognitivne sposobnosti. To je jedan od najzahtjevnijih sportova“ – kazao je Kusovac.

Otvorena retrospektivna izložba JK “Delfin”

Kusovac je naglasio da Opština Tivat podržava ne samo JK Delfin, već i sev sportske kolektive našeg grada. Obećao je punu podršku lokalne samouprave u organizaciji Balkanskog, kao i regate Evropskog prvenstva.

PR komapnije Porto Montenegro, Kristina Škanata podsjetila je da ovo jeste prva saradnja Porta i Delfina na kopnu, ali je za njima već dugi niz godina uspješna saradnja na moru.

Najčitanije