21 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreni 39. “Dani muzike”: Tradicija, potreba i argument Herceg Novog kao grada kulture

Dani muzike

Koncertom Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora sinoć je na Kanli kuli otpočeo 39. Međunarodni festival „Dani muzike“. Najstarije pjevačko društvo na Balkanu i dirigent Mr Mihajlo Lazarević izveli su djela Ivanova, Stankovića, Mokranjca, Bortnjanskog i Spanudakisa, u jedinstvenom ambijentu drevne kule.

„Dane muzike“ otvorio je potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, koji je istakao višestruki značaj ove manifestacije za grad i namjeru lokalne uprave da bude pouzdan i konstantan oslonac orgaizaciji festivala.

„Pored toga što kvalitetnim programima obogaćuje hercegnovsko kulturno ljeto, ovaj festival predstavlja platformu za promociju i afirmaciju umjetnika iz Herceg Novog, Boke i Crne Gore. „Dani muzike“ su za naš grad višestruko značajni – oni su tradicija, kulturna potreba i važan argument u potvrđivanju Herceg Novog kao grada kulture. Iz tog razloga, Opština Herceg Novi i ove godine stoji iza festivala, podržavajući programe koji daju doprinos kvalitetu, ljepoti i harmoniji hercegnovskog kulturnog ljeta”, poručio je potpredsjednik Mustur.

Dani muzike

Prema riječima direktora festivala, maestra Borisa Kraljevića, vjernoj i mnogobrojnoj publici će ove godine biti predstavljeni umjetnici iz Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, u programima horske muzike, kamerne muzike različitih sastava, kao i zanimljivih klavirskih solo recitala.

On je ovom prilikom podsjetio i da su pojedini umjetnici, poput dua Krivokapić-Martinović, donirali dio honorara sa prošlog nastupa za kupovinu novog klavira u Dvorani Park, kao i da je primadona iz Seula, Sung Hee Park donirala dodatna sredstva za prijeko potreban novi instrument na kojem sada muziciraju pijanisti – gosti festivala.

Ispred producenta festivala JUK „Herceg fest“, Gordana Porobić Krcunović je naglasila da „39 godina kontinuiteta festivala svjedoči o značaju klasične muzike za život savremenog čovjeka, iako je taj život često zaglušen disonantnim tonovima“.

“Nekada je zadatak nauke bio da otkrije tajne prirode i da ta otkrića budu u službi razvoja i dobrobiti civilizacije. Na žalost, zadatak nauke danas je u spasavanju prirode i civilizacije, jer se čovjek otuđio od prirode i ima disharmoničan odnos prema njoj. Upravo se najvažnija funkcija klasične muzike ogleda u tom pokušaju da uspostavi ponovo odnos čovjeka, prirode i univerzuma, da frekvenciju ljudske duše, koja se promijenila pod uticajem surovih potreba globalnog tržišta, ponovo naštimuje ljudsku dušu i pomogne joj da se uskladi sa prirodom i univerzumom. To je i misija festivala koji traje već 39 godina”, poručila je Porobić Krcunović.

Dani muzike

Prvoj večeri festivala prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo, poslanica u Skupštini Crne Gore, Tamara Vujović i potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević.

„Dani muzike“ nastavljaju se večeras programom u sali Muzičke škole Herceg Novi u 21.30, gdje će nastupiti sopran Milica Lalošević (Crna Gora) i pijanistkinja Iliriana Đoni (Crna Gora/Njemačka), a na repertoaru će biti kompozicije Debisija, Gunoa, Pučinija, Šopena i Dvoržaka.

Pokrovitelj 39. „Dana muzike” je Opština Herceg Novi, producent JUK „Herceg-fest”, a sponzori Institut Igalo, „Hunguest Hotel Sun Resort” i Radio-televizija Herceg Novi.

Najčitanije