20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreno prvio izdanja festivala Rubix: Savremena manifestacija, spoj teatra, muzike, umjetnosti i tehnologije

Rubix

Pozorišnim spektaklom “Paklena komedija” u izvedbi holivudske zvijezde Johna Malkovicha uz pratnju 25 članova Wiener Akademie orkestra otpočeo je bogat program prvog izdanja Rubix festivala u Porto Montenegru, koji će trajati do nedjelje, 30. jula.

Festival je nastao u saradnji organizacije Fešta i kompanije Adriatic Marinas, te je premijerne večeri na Synchro scenu okupio mnogobrojnu publiku iz Crne Gore, regiona i svijeta, među kojima su se našle istaknute zvanice iz svih sfera društvenog i kulturnog djelovanja.

Vrata festivala su otvorena u 19 sati, nakon čega je upriličen petnaestominutni audio-vizuelni spektakl. Čast da otvori prvo izdanje festivala pripala je izvršnom direktoru Adriatic Marinas, Davidu Margasonu.

“Razgovarali smo o organizovanju ovog događaja skoro dvije godine. Ovo je kulminacija izuzetnog rada velikog broja ljudi i trebalo bi mi cijelo veče da se zahvalim svim tim ljudima, ali oni znaju o kome govorim. Pitanje koje smo često dobijali jeste zašto se naš festival zove Rubix, a odgovor je da se život svima pretapa iz posla u opuštanje, naš profesionalni život se spaja sa našim privatnim životom. Svi tražimo rješenje za zagonetku zvanu život. U Rubix-u smo odluči da spojimo teatar, muziku, umjetnost i tehnologiju i na taj način pružimo svoj odgovor” kazao je Margason.

Otvaranje Rubix festivala, Izvršni direktor Porto Montenegra, David Margason

Dodaje da je riječ o umjetnosti koju možete uvesti i koristiti u vašem svakodnevnom životu, a dodatan cilj manifestacije je da donese novi život na Synchro stage koji će u narednom periodu postati centar za performanse, izložbe i kreativnu produkciju.

“Ovo će se pretvoriti u novu vrstu rizorta, ova scena i ovaj prostor će omogućiti ljudima da istraže svoje kreativne želje i mogućnosti. Rubix će postati godišnji predvodnik za sve te ljude, koji će se okupljati jednom godišnje kako bi razmijenili svoja iskustva. Ovo je mnogo važnije od jednog događaja večeras, riječ je o dijelu mnogo većeg plana kojim bi se unaprijedilo ovo područje, Tivat, ali i cijela Crna Gora,” objasnio je izvršni direktor Adriatic Marinas.

Publika- Rubix

Dio tog transformativnog procesa za sada je obuhvatio otvaranje muzičkog studija, pokretanje 24 Hour radijske stanice, filmskog-video studija. Puccini orkestar koji je nastupio nakon Johna Malkovicha  i publici ponudio nesvakidašnje obrade legendarnih muzičkih hitova, u produkciji DJ Chris Young i agencije Deepsonar, takođe je rezultat skorašnjih napora produkcijskog tima u filmskom i muzičkom studiju.

Ovakve napore da se Porto pozicionira kao destinacija kulture podržava i podržavaće Ministarstvo kulture i medija, što je sa zadovoljstvom potvrdila i sama ministarka resornog ministarstva, mr Maša Vlaović.

“Čini mi izuzetno zadovoljsto da vas večeras pozdravim u Tivtu, gradu u kojem su kultura i umjetnost uvijek imali posebno mjesto. Prvo izdanje Rubix-a, višeslojnog umjetničkog festivala predstavlja jedinstven fenomen koji će svoju publiku naći u svim ljubiteljima kako savremenog, tako i tradicionalnog. Festival predstavlja osvježenje i narednu fazu savremenih manifestacija u Crnoj Gori. Organizatori su brižljivim balansom teatra, muzičko scenskih aktivnosti, istraživanja u oblasti likovnosti, kao i književnim programom stvorili unikatnu publiku generisanjem jedinstvenih senzacija,” kazala je mr Vlaović.

Dodala je da je izuzetno ponosna što su svjetski priznati umjetnici, nalik velikom Johnu Malkovichu odabrali Synchro scenu u Porto Montenegru da prikažu sav svoj talenat i svoja nova umjetnička istraživanja.

Rubix

Promocija Tivta kao jedinstvene destinacije bogate kulturno – zabavnim programom nastavlja se već večeras kada će uživo nastupiti čuveni britanski bend Morcheeba, nakon koga na scenu stiže Francesco Tristano, poznati virtuoz na klaviru, kompozitor i producent koji će prirediti spektakl spajajući koncertni klavir i elektronske zvukove. Iste večeri, Kotor Art će predstaviti projekat Vienna Calling sa članovima Bečke filharmonije.

Festival će trećeg dana, u nedelju 30. jula zatvoriti muzička zvijezda, čuveni britanski DJ Damian Lazarus, propraćen nastupom jermenske zvijezde DJ Armen Miran-a!

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se priključe ovim senzacionalnim događajima, te da osim u glavnom progamu uživaju i u muzeju, izložbama, marketplace-u, gastro kutku ali i drugim mnogobrojnim sadržajima koje nudi prvo izdanje Rubix festivala.

Najčitanije