17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ova riba dosad nije viđena u Jadranu, a pojavila se ove godine

Ova riba dosad nije viđena u Jadranu, a pojavila se ove godine
Riba Kirurg – foto Institut za oceanografiju i ribarstvo

Nestaje li Jadran kakav poznajemo? Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je kako se u našem moru pojavila riba kakva do sada nije viđena. Riječ je o ribi kirurg (Acanthurus monroviae) – koja nije otrovna, ali nije ni baš bezopasna, a inače nastanjuje istočni Atlantik. No, sad je zamijećena i u okolici Rijeke, a kako se ondje našla, za sada je teško reći.

Uz orade i brancine, ušate i fratre u kvarnerskom podmorju pliva i nova riba. Riba kirurg.

Primijećena je u Kostreni, nedaleko od Rijeke. Zapazila ju je jedna kupačica, inače zaljubljenica u morski svijet.

– To je vrsta koja potječe iz zapadne Afrike, a koja se već lagano 20-ak godina širi kroz Mediteran i sada je doplivala kod nas, naglasio je Marcelo Kovačić, morski biolog iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Voli kameno dno i male dubine, hrani se uglavnom algama i planktonima. Naraste do 45 centimetara dužine. Ime duguje oštroj bodlji na repu.

– Normalno da ove vrste mogu i na druge načine doći u Mediteran i Jadran. Mogu se ispustiti iz akvarija, doći s brodovima, a najveći dio vrsta dođe kroz veze Mediterana s drugim morima, dodao je Kovačić.

Kirurg, riba lav, srebrnopruga napuhača, plavotočkasta trumpetača, popis novih riba u Jadranu polako se širi.

– Temperatura mora se povećala za stupanj i pol na godišnjoj razini, znamo i da je more ovih dana bilo oko 30 stupnjeva i da će se stvari malo pomalo mijenjati, ali još uvijek je sve to pod nadzorom, rekao je ronilac Velimir Vrzić.

Pitamo stoga “kakav nas scenarij čeka”.

– Kod riba još nemamo velikih promjena, one najveće promjene događaju se zapravo zbog prelova, a ne zbog neke druge vrste ili zbog toga što se more zagrijava, rekao je Kovačić.

Kirurg nije otrovan, ali preporučuje se ne dirati ga i ne pomišljati da je za jelo.

Izvor:HRT

Najčitanije