15 C
Kotor

Slušaj online radio

Ovo su tri najčešća mita o bezdimnim alternativama

Foto Shutterstock

Mitovi su najčešće potpune neistine, ali i naša zona komfora jer neka ranija uvjerenja prihvatamo zdravo za gotovo, a da nikada u stvari nismo utvrdili je li to što vjerujemo zaista istina. Dosta predrasuda je u bliskoj vezi sa zdravljem pa kako se nekada mislilo da je uzimanje masne hrane uzrok gojaznosti, istraživanja pokazuju da je razlog ipak prekomjerna, neizbalansirana ishrana. Čuveni mit je i da pucketanje zglobova uzrokuje artrtitis dok nauka utvrđuje da to ipak nije tačno. Takođe se godinama unazad vjeruje da je glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem nikotin, dok je naučno dokazano da je to zapravo duvanski dim.

Ova posljednja tema posebno je zanimljiva naučnim istraživačima, pa je tako, u nedavno objavljenom članku, Brian King, Direktor Centra za proizvode od duvana u Agenciji za hranu i ljekove (FDA), otvorio vrata za edukaciju o rizicima duvanskih proizvoda. Ideja je jednostavna – informisanjem ljudi da određeni duvanski proizvodi nose manji rizik od tradicionalnih cigareta – kao što su uređaji koji zagrijavaju duvan (bezdimne alternative) – mogli bi se značajno smanjiti rizici nastanka oboljenja povezanih s pušenjem.

Ovo su, po procjeni Briana Kinga, tri najrasprostranjenija mita o bezdimnim alternativama.

  1. MIT: Bezdimne alternative sadrže jednake količine opasnih materija kao i cigarete

Ovo jednostavno nije istina. Naučnici su detaljno proučili postotak štetnih materija koje bezdimne alternative ispuštaju. Tako su došli do rezultata koji pokazuju da neke bezdimne alternative cigaretama koje zagrijavaju duvan oslobađaju do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete koji nastaje sagorijevanjem duvana. Važno je napomenuti da ovi proizvodi nisu bez rizika jer sadrže nikotin, koji izaziva zavisnost.

  1. MIT: Svi duvanski ili nikotinski proizvodi jednako su štetni za vas

Postoji spektar rizika koji objašnjava relativni rizik između različitih proizvoda sa duvanom ili nikotinom. Cigarete i drugi proizvodi koji sagorijevaju duvan nalaze se na najopasnijem dijelu spektra. Međutim, rizici značajno padaju kod bezdimnih alternativa. Ovi proizvodi približavaju se visini rizika povezanih s upotrebom nikotinskih zamjenskih terapija.

  1. MIT: Bezdimne alternative ne pomažu u suzbijanju duvanskog dima

Nedavno sprovedeno kliničko istraživanje koje je objavljeno u američkom E-ClinicalMedicine žurnalu pokazuje da korišćenje alternativnih proizvoda koji ne sagorijevaju duvan umjesto cigareta, može biti put ka potpunom oslobađanju od duvanskog dima.

Razotkrivanje ovih često prisutnih mitova o smanjenju štete od pušenja ubrzava napredak prema svijetu bez dima. Kako mitovi blijede, otvara se put prema značajnim promjenama za milione odraslih pušača i, konačno, prema javno zdravstvenom cilju – svijetu bez cigareta.

Najčitanije