Palamida je poželjna i tražena plava riba, cijenom prihvatljiva i lako dostupna. Česta je u ponudi na peškarijama tokom cijele godine. Zdravstveno je preporučljiva, bogata Omega-3 kiselinama, vitaminom A i D. Nadasve je ukusna.
Uobičajeno je teška od jednog do tri kilograma, zgodno ju je kupiti u komadu … a može i na fete. Kada se nabavlja u komadu predlažem napraviti dva fileta, a kada su u pitanju fete, režite ih na debljinu od 1,5 do 2 centimetra. Lako se čisti, još lakše priprema… Prava riba za svakog kuvara početnika.
Palamida s gradela
Palamidu očistite,operite i narežite na odreske debljine 2 cm.
Sastojci:
1 palamida (oko 1kg)
Priprema:
Palamidu očistite,operite i narežite na odreske debljine 2 cm.
Odreske palamide posolite, premažite limunovim sokom i pustite da odstoje 15 minuta pa ih premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali jedan zdrobljeni češanj češnjaka.
Zatim ih pecite na ugrijanim gradelama (roštilju) povremeno ih premazujući maslinovim uljem.
Odreske pecite 5 do 10 min sa svake strane. Kad je palamida pečena, složite je na tanjur i prelijte mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i peršina.