20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Palasturine kartoline” – pričali su mi, čitao sam, sjećam se

palsturine kartoline

Promocija knjige Milana Miša Brajevića “Palsturine kartoline” u izdanju JUK Herceg fest, biće održana u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića u srijedu 22. juna 2022. godine u 20h.

Na promociji će uz autora govoriti Stevan Koprivica, dramski pisac i Vitka Vujnović, novinarka. Medijator književne večeri je Dragana Vlaović. Organizator književne večeri je JUK Herceg fest.

”Svaki je čovjek dužan zavičaju” – zapisao je mudri Ivo Andrić. I svaki mu se odužuje na svoj način. Oni, rijetki i usamljeni, najbolji, čine to tako da se može reći – da zavičaj njima duguje. Jedan od njih je Milan Brajević, koji posle četiri knjige o zavičaju, naslovljene “U Novome i okolo njega”…objavljuje i petu, “Palasturine kartoline” u kojoj…na najbolji i najljepši način priča o drugima o svome gradu, životu u njemu, događajima, ličnostima, oriđinalima, prirodi moru i primorju, Sahat kuli, tvrđavi Forte Mare, Španjoli…“Palasturine kartoline”, koja je usuđujem se reći- monografija, neprocjenjivo blago za Novljane, ali i dragocjeno štivo za svakog ko želi da se upozna sa životom i istorijom Herceg Novog, primjer autorima sličnih publikacija. Ako po “labavoj” formi ona i nije klasična monografija, po suštini i sadržaju jeste. I to jedna od najboljih.”– napisao je o ovoj knjizi recenzent akademik Zuvdija Hodžić.

Milan Mišo Brajević je rođen u Herceg Novom. Bavio se izdavaštvom i publicistikom, ali obavljao i brojne funkcije u državnim organima. U njegovoj biografiji su, između ostalog, pomoćnik direktora hotela “Topla”, urednik izdavačke kuće Obod, šef kabineta predsjednika Vlade Crne Gore u Jugoslaviji, a bio je i dio protokola prilikom Titove posjete Podgorici.

Istaknuti je društveno-sportski radnik. Bio je predsjednik Vazduhoplovnog saveza Crne Gore, predsjednik SOFK-e Crne Gore, predsjednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, predsjednik vaterpolo kluba „Jadran“ – Herceg Novi i predsjednik Skupštine FK „Crvena stijena“ – Podgorica. Nosilac je prizanja „Zaslužni sportski radnik Crne Gore“.

Dobitnik je Oktobarske nagrade Herceg Novog i Specijalne plakete za doprinos razvoju kulturne baštine časopisa „Komuna“.

Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vijencem i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije