11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Palmin surlaš desetkovao Park Boka

Herceg Novi – foto Boka News

Park Boka je danas oronuo, a u njemu su se namnožile invazivne, divlje vrste puzavica


Sekretarijat za komunalne djelatnosti Opštine Herceg Novi u saradnji sa tri komunalana preduzeća, Čistoćom, Komunalno-stambenim i Vodovodom, sprovodi akciju uređenja Parka Boka, nekada amblema grada, a sada blijede sjenke njegovog nekadašnjeg sjaja.

Prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne djelatnosti Vasilija Seferovića, ekipe Čistoće obavili su popravku i farbanje fontane, kao i betonskih djelova parkovskih klupa.

Radnici Vodovoda i kanalizacije očistili su fontanu i napunili je vodom, dok će ekipe Komunalno-stambenog preduzeća obaviti popunu nedostajućih drvenih greda na klupama.

Planirano je da u narednom periodu, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, porade i na oplemenjivanju zelenih površina.

– Početkom aprila biće održana akcija u kojoj će Privredno društvo “Sava osiguranje” sa svojim radnicima obaviti sadnju biljnog materijala i raditi na uređenju ograda, kako bi Park Boka dobio sadržaje i obrise koji mu pripadaju. Radnici komunalnih preduzeća, obaviće čišćenje, pranje i uklanjanje grafita sa svih zidova u parku – kaže Seferović i dodaje da će uskoro biti uklonjeno klizalište koje nije u funkciji i pripadajući inventari u Parku Boka, a koji su tu postavljeni tokom trajanja Praznika mimoze.

Inače, ovaj park u centru grada, decenijama je prepušten zubu vremena i nemaru, a naročito nakon pocesa privatizacije HTB Boka 2007. godine kada je postao vlasništvo Vektra Boke.

U oktobru 2022. godine, radnici Sektora za održavanje zelenila Komunalno-stambenog preduzeća Herceg Novi uklonili su dvije kanarske palme u parku koje je uništio crveni palmin surlaš, pa je od nekada gotovo 50 palmi koje su krasile park, danas ostalo svega par primjeraka.

Cijela zelena parkovska površina zaštićena je još 1965. godine rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode, ali uzaludu. Za izradu katastra zelenih površina, za koji je svojevremeno pokrenuta inicijativa, bila je predviđena i taksacija, kolekcija vrsta Parka Boka, no to je ostalo mrtvo slovo na papiru.

U parku su pojedine biljke zasađene još tridesetih godina prošlog vijeka, a u njemu su se nalazile i rijetke vrste drveća na našim prostorima, poput libanskih kedrova, palme iz roda “brahea armata” i “butie capitate”, visoke palme, čiji su plodovi jestivi, mesnati i mirišljavi. Park su krasile sadnice kamelija i brojne magnolije, ali sve je to desetkovano.

Park Boka je danas oronuo i samo je blijeda slika nekadašnjeg sjaja. Njegove podzide i stepeništa su uništeni, a umjesto ukrasnih biljaka u njemu su se namnožile invazivne, divlje vrste raznih puzavica.

Bilo zasađeno preko 80 vrsta tropskog i suptropskog bilja

Terasa- Hotel Boka nekada

– Park Boka je bio poznat u svijetu, čemu u prilog ide činjenica da je u “Šumarskoj enciklopediji” iz 1989. godine u Zagrebu, između ostalog, navedeno da je u ovom parku, grupacija “Kausarina” tzv. gvozdeno drvo, jedinstveno, kao i brojne druge vrste – ističe Milica Berberović, inženjerka pejzažne hortikulture i vrsni poznavalac vrsta i fonda zelenila grada.

Podsjetićemo da je park hotela Boka, koji je postradao u snažnom zemljotresu 1979. godine, nastao 1908. godine i rađen je u baroknom stilu.

Nekada je predstavljao rijetku hortikulturnu i istorijsku vrijednost sa preko 80 vrsta tropskog i suptropskog bilja, o kojoj je pisao i čuveni engleski prirodnjak Vilijam Vouk.

Od drvenastih vrsta, sačuvala se skupina gvozdenog drveta, magnolija, djelić palmi, glicinije i pojedinačni primjerci kamelija, osmantusa i agava.

Izvor:Dan

Najčitanije