8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Paolo Bacilieri i Fran Strukan zaokružuju listu XVI Hercegnovskog strip festivala

HSF – Bacilieri-poster-scaled

Spektakularnu listu specijalnih gostiju XVI Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se u Herceg Novom održati od 2. do 7. septembra ove godine zaokružuju dva sjajna umjetnika, regionalna zvijezda i jedan od najperspektivnijih crtača Hrvatske, Fran Strukan i doajen evropske stripovske scene, veliki Paolo Baćilijeri (Paolo Bacilieri).

Paolo Bacilieri jedan je od najvećih strip umjetnika Italije. Inspirisan prvenstveno svojim mentorom, legendarnim Milom Manarom, otisnuo se u svijet stripa još davne 1982. godine. Već četiri godine kasnije albumom „Blago Imbala“ debituje na francuskoj sceni da bi dvije godine kasnije kreirao li detektiva Barokoa. U narednim godinama objavljuje za sve najznačajnije strip revije francuskog i italijanskog tržišta kao što su „Comic Art“, „Corto Maltese“, „Blue“, „Animals“, ili „The Artist“. Od 1999. otpočinje saradnju sa najvećim italijanskim izdavačem, Bonelii, za koje radi kao crtač ali i kao kompletan autor likova kao što su Napoleone, Jan Diks, Dampir i Dilan Dog. Crtao je i za specijalne serijale kao što su „Jedno doba, jedna priča“ i „Romani i stripovi“. Njegov rad odlikuje autentičan umjetnički izražaj koji je široko prihvaćen kako od publike tako i od kritike. Dobitnik je mnogih italijanskih i internacionalnih nagrada, od kojih valja istaći onu za najboljeg crtača na kultnom italijanskom festivalu u Luki (2006), kao i nominaciju za nagradu Ajzner, najveće svjetsko odlikovanje u svijetu stripa, 2018. godine.

Fran Strukan, izuzetni autor iz Zagreba, poznat je javnosti u svijetu devete umjetnosti još od 2008. godine kada je ponio nagradu „Mladi lav“ na prestižnom festivalu Crtani romani šou (CRŠ), a 2017. godine osvojio Grand Prix na 15. Beogradskom međunarodnom Salonu stripa za strip „Kod urara“ . Svoju karijeru u vizuelnoj umjetnosti nastavlja kroz rad na storibordovima i kratkim stripovima, te uskoro dobija priliku raditi kao kolorista za samoizdati američki strip „Food for thought“ kao i na nekoliko naslovnica za veliku američku izdavačku kuću „Dynamite“. Dobar rad preporučio ga je i za posao crtača, te za istu izdavačku kuću ilustruje mini serijal „Oblik Elvire“ i „Mars napada i Crvena Sonja“  krosover. Na domaćem terenu, po scenarijima Krešimira Biuka, poznatog gosta i prijatelja HSF-a, crta stripove „Prava misija“ i „Parlajt Starlov“. Za britansko tržište Fran Strukan radi na „Pazi šta želiš“ i „Džangalou“ , dok je na nekoliko epizoda glavnog serijala „Mister Mačak“, još jednog bivšeg specijalnog gosta HSF-a, Roberta Boba Solanovića,  radio tuširanje.

Uz podsjećanje da i dalje željno iščekuju rezultate apliciranja da naša najbolja manifestacija posvećena devetoj umjetnosti koja je stekla izuzetan evropski i svjetski renome, dobije i zvaničnu potvrdu da je država prepoznala njegovu vrijednost i dodijeli Hercegnovskom strip festivalu status Manifestacije od značaja za kulturu Crne Gore, organizatori HSF-a navode da Fran Strukan (Hrvatska) i Paolo Bacilieri (Italija), zaokružuju ovogodišnju impresivnu listu specijalnih gostiju na kojoj su i ranije najavljeni Dana Dimat (Francuska), Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Angelo Stano, Carlo Ambrosini (Italija), Mike Collins, PJ Holden (Velika Britanija), Sarah Burrini (Njemačka), Željko Pahek (Srbija), Fernando Blanco (Španija) i Leandro Fernandez (Argentina). Svi oni će izložiti svoje radove, družiti se i uz više od 50 ostalih umjetnika  crtati besplatno za sve ljubitelje devete umjetnosti od 2. do 7. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Boki.

Najčitanije