15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Papa Franjo: Bacanje plastike u more je zločin

Papa – foto HRT

Bacanje plastike u more je zločin i mora se prekinuti ako čovječanstvo želi spasiti planet za buduće naraštaje, rekao je papa Franjo u nedjelju u televizijskom jednosatnom televizijskom intervjuu na talijanskom državnom RAI Channel 3.

Papa Franjo, koji je obranu okoliša učinio temeljnim kamenom svojeg pontifikata, ispričao je kako su mu jedne godine došli talijanski ribari i rekli mu da su u Jadranskom moru pronašli mnogo tona plastike. Kad ih je sljedeći put vidio, rekli su da su pronašli dvostruko više i preuzeli su na sebe da pomognu očistiti nešto od toga.

– Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve, rekao je.

– Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti, rekao je, citirajući pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto rijeka više ne pjeva, a otac odgovara: “Mi smo ju dokrajčili”.

U jednosatnom televizijskkom intervjuu, papa Franjo ponovio je neke od ključnih tema svog papinstva. Osudio je prekomjernu potrošnju na naoružanje, založio se za obranu prava migranata i osudio ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi.

Odgovarajući na pitanje o ratu, papa Franjo rekao je:

– Razmislite o tome. Ako bismo na godinu dana prestali proizvoditi oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati cijeli svijet. Navikli smo se na ratove. Teško je, ali to je istina.

Papa nije elaborirao izvor podataka koje je naveo, ali je u prošlosti pozivao na potpunu zabranu nuklearnog oružja, rekavši da je čak i samo posjedovanje radi odvraćanja nemoralno.

Pozvao je na preusmjeravanje sredstava za naoružanje kako bi se pomoglo najpotrebitijima i na istraživanje kako bi se spriječile buduće pandemije.

Franjo je ponovno pozvao Europsku uniju da rasporedi migrante koji stižu u Italiju i Španjolsku iz sjeverne Afrike u sve zemlje EU-a kako ne bi bili prevelik teret za nekoliko zemalja.

Intervju s Papom voditelj popularnog nedjeljnog programa Che Tempo Che Fa vodio je satelitskom vezom iz studija RAI u Milanu s rezidencijom Santa Marta u Vatikanu u kojoj Papa živi.

Papa Franjo oduvijek je izbjegavao prostrane, izolirane papinske stanove u vatikanskoj apostolskoj palači koje su koristili njegovi prethodnici. Živi u skromnom stanu u Santa Marti, gdje obično jede u zajedničkom prostoru i sam se vozi liftom.

Franjo je rekao da je odabrao ondje živjeti jer “nije svetac” kao njegovi prethodnici te da mora što više biti u blizini ljudi. Rekao je da prijatelja ima “malo, ali da su pravi”.

U intervju je Papa odgovarao i na ležernija pitanja.

Upitan da opiše svoj glazbeni ukus, Franjo, koji je prošli mjesec nenajavljeno posjetio prodavaonicu ploča u Rimu, rekao je da najviše voli klasičnu glazbu, ali i tango.

Na pitanje je li kao mladić u rodnoj Argentini plesao tango, 85-godišnji papa Franjo (85) odgovoro je jednostavno.

– Porteo koji ne pleše tango nije porteo.

Porteo je španjolski naziv za stanovnika Buenos Airesa, njegova rodnog grada.

Najčitanije