19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Papa pozvao na prekid vatre u Gazi, obratio se i zapadnom Balkanu

Papa – foto EPA

Vjernici diljem svijeta slave najveći kršćanski blagdan – dan uskrsnuća Isusa Krista. U Vatikanu, tradicionalno, papa Franjo predvodio je svečano misno slavlje nakon čega je uputio blagoslov Urbi et orbi. Pozvao je na prekid vatre u Ukrajini i Gazi te da se se omogući dostava humanitarne pomoći, a zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego izvor bogatstva.

Na vatikanskom Trgu svetog Petra, pred desecima tisuća vjernika, papa Franjo predvodio je misno slavlje na svetkovinu uskrsnuća Gospodinova, jedno od najvažnijih u liturgijskom kalendaru. Velika je zabrinutost za 87-godišnjeg Papu jer mjesecima je lošeg zdravlja, ali nakon sudjelovanja u uskrsnim svečanostima pokazao je samo male znakove umora.

Vozilom je obišao i pozdravio hodočasnike, a onda je iz središnje lože bazilike svetog Petra uputio tradicionalnu uskrsnu poruku uz blagoslov gradu i svijetu.

Obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra, Papa je rekao da su mu u mislima “ponajprije žrtve brojnih sukoba koji se vode u svijetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini”.

Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovno apeliram da se zajamči mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. listopada prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, rekao je Franjo.

Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se “više ne znaju smijati” i koja se pitaju “čemu tolika smrt i razaranja”.

Papa se obratio i zemljama zapadnog Balkana.

– Posebno mi je u mislima zapadni Balkan gdje se čine značajni koraci prema integraciji u europski projekt. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Europu i čitav svijet, rekao je.

Naglasio je da je rat “uvijek apsurd i uvijek poraz” i da se “ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima”. Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Libanon, da treba poticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti u koštac s krijumčarima ljudi.

– Neka uskrsno svjetlo prosvijetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svjesni vrijednosti svakog ljudskog života kojeg treba prihvatiti, štititi i ljubiti, rekao je 87-godišnji Franjo koji je slabog zdravlja proteklih tjedana pa je morao propustiti procesiju Križnog puta u rimskom Koloseumu na Veliki petak.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije