23 C
Kotor

Slušaj online radio

Parmigiana s patlidžanima

Parmigiana s patlidžanima
PARMIGIANA S PATLIDŽANIMA – foto vanilla-staubzucker

Patlidžan potiče iz Indije gde je rastao kao divlja biljka, a u Kini se gaji od 5. veka. U Evropi se pojavio tokom 13. i 14. veka. Arapski trgovci su ga doneli na sever Afrike odakle je prenet u Španiju, a zatim i u Italiju i Francusku, a od 16. veka se pojavio i u našim krajevima.

Najviše se priprema u azijskim zemljama, na Bliskom istoku i u zemljema Mediterana, a posebno u Turskoj gde postoji više od 100 različitih recepata.

za 4 porcije je potrebno:

4 patlidžana

maslinovo ulje

sol

bosiljak

salsa od rajčice koju ste prije pripremili

mozzarella (narezana na komadiće)
ribani parmezan

Lagano nauljiti grill tavu. Narezati patlidžane na šnite debele 1 cm. Zagrijati grill tavu i peći patlidžane nekoliko minuta sa svake strane. Malo posoliti svaku šnitu patlidžana.

Malo ohladiti patlidžane.
Na dno posude za pećenje rasporediti malo salse od rajčice, pokriti patlidžanima, potom dodati mozzarellu i parmezan i po tome dodati  salse od rajčice. Ponoviti ove slojeve tri ili četiri puta. Po zadnjem sloju poslagati mozzarellu, par listova bosiljka i posipati parmezanom.
Peći na 180°C da se sir otopi i da postane zlatno smeđe boje.

Poslužiti toplo.

Najčitanije