
Patlidžan potiče iz Indije gde je rastao kao divlja biljka, a u Kini se gaji od 5. veka. U Evropi se pojavio tokom 13. i 14. veka. Arapski trgovci su ga doneli na sever Afrike odakle je prenet u Španiju, a zatim i u Italiju i Francusku, a od 16. veka se pojavio i u našim krajevima.
Najviše se priprema u azijskim zemljama, na Bliskom istoku i u zemljema Mediterana, a posebno u Turskoj gde postoji više od 100 različitih recepata.
za 4 porcije je potrebno:
4 patlidžana
maslinovo ulje
sol
bosiljak
salsa od rajčice koju ste prije pripremili
mozzarella (narezana na komadiće)
ribani parmezan
Lagano nauljiti grill tavu. Narezati patlidžane na šnite debele 1 cm. Zagrijati grill tavu i peći patlidžane nekoliko minuta sa svake strane. Malo posoliti svaku šnitu patlidžana.
Malo ohladiti patlidžane.
Na dno posude za pećenje rasporediti malo salse od rajčice, pokriti patlidžanima, potom dodati mozzarellu i parmezan i po tome dodati salse od rajčice. Ponoviti ove slojeve tri ili četiri puta. Po zadnjem sloju poslagati mozzarellu, par listova bosiljka i posipati parmezanom.
Peći na 180°C da se sir otopi i da postane zlatno smeđe boje.
Poslužiti toplo.