25 C
Kotor

Slušaj online radio

Patriote Udruženja boraca NOR-a i antifašista-Kotor položile cvijeće na spomenike borcima/borkinjama za slobodu

Spomenik u Kotorskom park

Povodom Dana državnosti Crne Gore i  Dana ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma, 13. jula, poštovaoci istorije, patriote i potomci boraca NOR-a iz kotorske opštine odali su počast borcima i žrtvama palim za slobodu.  Vijence su položili na spomenike u Risnu, Kotoru, Prčanju…

U Parku slobode u Kotoru ispred Udruženja boraca NOR-a i antifašista-Kotor, predsjednik Jovo M.Bećir potsjetio je da je državnost Crne Gore priznata daleke 1878. godine, ali su njeni temelji građeni vjekovima.

-Državu Crnu Goru u najtežim vjekovima postojanja stvarali su Vojislavljevići, Balšići, Petrovići, obnavljajuci državnu strukturu i narodno jedinstvo, pa zvala se ona Duklja, Zeta ili Crna Gora. Tako je je i bilo tokom NOB. Državu nijesmo dobili za stolom nego su je naši preci skupo platili krvlju u mongim bitkama protiv svih onih koji su pokušavali ugnjetavati teritorije Crne Gore i njene građane.

Udruženje boraca položilo cvijeće

Antifašizam je jedan od osnova postojanja Crne Gore i glavna zaštita modela crnogorskog građanskog društva, modela koji garantuje stabilnost savremene Crne Gore.

Iskustvo kojem je predhodila antifašistička pobjeda, njegovo neprestalno isticanje  i sjećanje na njegove mnogobrojne žrtve, postalo je neizostavni dio državne politike u ondašnjoj Jugoslaviji. Nažalost to nasleđe je sve više zaboravljano Titovom smrću  i rezultiralo je krvavim ratom na prostorima bivše nam zajedničke domovine.

U bivšoj Jugoslaviji, koja je posebno iskusila sav pakao tog zla,zemlji izranjavanoj krvoločnim zubima fašista,nacista i domaćih kvislinga,pobjeda nad fašizmom slavljena je s posebnom draži.

Spomenik u Risanskom parku

No, rat koji je uslijedio nakon njenog raspada  oživio je ideologiju blisku fašizmu koji i dan danas egzistira na našim prostorima u različitim oblicima,podjele,međunacionalna i mržnja prema drugom i drugačijem,slavljenje kvislinga i zločinaca ,svemu onome što je trebalao pokopati na smetlištvu tog mračnog dijela istorije čovječanstva.

Postavlja se pitanje  kako i čime se boriti protiv fašističkih ideja na našim prostorima, kada su one duboko ušle i u organe vlasti. Po svemu sudeći malo smo proučavali za protekli perid fašizam i vjeronauk. Predhodni rat je oživio te ideje, koje nijesu poražene, a aktuelna politika se samo deklarativno bori protv njih.

Prekrajanje istorijskih činjenica je jedan od glanih aktivnosti povampirenih fašista na tlu bivše Jugoslavije,a oni koji su prije nekoliko decenija nazivani zločincima, pretvoreni su u heroje, istakao je Bećir i upitao koliko crnogorsko društvo istinski baštini ideju Antifašizma.

POlaganje cvijeća na spomeniku u Prčanju – Mato Rizoniko

-Postoji li razlika između načelnog i onog suštinskog Antifašizma koji bi trebao da bude temeljna vrijednost našeg društva i pojedinaca? Antifašistički stav mora biti politički stav svih društava  današnjice.Antifašizam je potreban kao i u doba vladavine ekstremno desničarskog terora u Evropi. To je naša moralna dužnost i neodoljivi napor za ostvarenje društvene jednakosti. Crna Gora,za razliku od država u regiji, i dalje obilježava i slavi 13. jul kao Dan ustanka u borbi protiv fašizma , koji se poklapa sa njenim Danom državnosti.

Slava i čast svima iz naše bliže i daljne prošlosti koji se ogledaju u 13 Julu,opštenarodnom prazniku slobode ,pobjede i državnosti Crne Gore. Neka su nam srećni oba praznika. Sve za Crnu Goru, Crnu Goru ni zašta, poručio je Bećir.

/ M.D.P./

 /Foto: A. Perović i M.D.P/

Najčitanije