16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani obilježavaju Zavjetni dan15. maj, stiže i klapa “Contra”

Perast foto M.Marušić

U čast i spomen Gospi na hrabru odbranu od Turaka 1654. god. u Perastu se svakog 15. maja održava svečanost koja se u crkvenom kalendaru označava kao Zavjetni dan.

U čast pobjede, odnosno odbrane, malobrojnih Peraštana u boju protiv Turaka na zapadnom zidu crkve Sv. Nikole u Perastu stoji spomen ploča sa tekstom kojeg je tadašnji nadbiskup Andrija Zmajević dao isklesati. A hrvatski ban, grof Petar Zrinski, samo 20-ak dana poslije boja, čestitao je ovu pobjedu poklonivši Peraštanima mač Vuka Brankovića, ispjevanog kao Zmaj Ognjeni Vuk. Ovaj događaj je imao odjeka i na našu (umjetničku) narodnu književnost.

U srijedu 15. maja u 17 sati  na pjaci Sv. Nikole u Perastu tradicionalno će nastupiti Bokeljska mornarica koja će odigrati Bokeljsko kolo.

Svečana misa biće održana u 17, 30 sati u crkvi Svetog Nikole.

Perast – Gađanje kokota

U spomen na odbranu Perasta, održava se običaj gađanja kokota. Kokot simbolizuje neprijatelja. Oko 18,45 sati, uz sudjelovanje Bokeljske mornarice takmičari gađaju kokota pričvršćenog na dasci koja se postavlja na moru, oko 200 m udaljenog od obale. Pobjednik dobija šugaman (peškir) s ispisanom godinom pobjede nad Turcima i godinom održavanja proslave. Nekada je pobjednik morao platiti bačvu vina kojim je častio mornare i svečanu povorku koja ga je pratila ulicama grada.

Na kraju programa, u 20,30 sati, na pjaci Sv Nikole biće održan koncert klape „Contra“ u organizaciji Međunarodnog festivala klapa Perast i Društva prijatelja grada Perasta. U slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u Muzeju grada Perasta.

Klapa Contra u Perastu

Organizatori su Društvo prijatelja grada Perasta, Mjesna zajednica Perasta, Župski ured Perasta i Međunarodni festival klapa Perast.

Najčitanije