24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani slave Zavjetni dan liturgijski i pučki 15. maja – Bez živog kokota na meti

Sa proslave Zavjetnog dana 2023. godine

Zavjetni dan Perasta biće proslavljen u srijedu, 15. maja, duhovno, liturgijski, svetim misama u Župnoj crkvi Sv. Nikole i običajno- kroz tradicionalnu manifestaciju “Gađanje kokota” na obali ispred crkve. I, dok se liturgijska ceremonija ne mijenja vjekovima, dio vezan za običaj “Gađanja” i ovoga puta će odstupiti od tradicije. Pod uticajem brojnih apela, kritika i zahtjeva raznih udruženja za zaštitu životinja, pa i kazne koju je Društvo prijatelja grada Perasta, kao glavni organiozator ove manifestacije, moralo da plati, Peraštani ovoga puta za metu na bovi u moru neće postaviti živog kokota. Još uvijek se ne zna kakva će od kog materijala ta meta biti, ali će je biti.

-Meta neće biti živi kokot, ne znamo još što će biti, ali će se običaj Gađanja kokota održati, pa makar i na taj način. Peraštani ne odustaju od izvorne tradicije, smatramo da sve treba da ostane kako je i vjekovima bilo. Još uvijek čekamo odgovor Skupštine Crne Gore, kojoj smo prošle godine uputili zahtjev za uvažavanje ove naše tradicije, kako ne bismo svaki put za Zavjetni dan dovodili u pitanje i sami običaj”, kazala je za Boka News Marina Brainović, predsjednica Društva prijatelja grada Perasta.

Perast foto M.Marušić

Sveštenstvo Kotorske biskupije ističe da je vjerski smisao Zavjetnog dana mnogo važniji od ovog narodnog običaja. Slavi se u čast Zaštitnice, Gospe od Škrpjela – Gospe Peraške, čija će čudotvorna slika biti i ovoga puta izložena u crkvi. Peraštani pripisuju duhovnu i moralnu podršku Bogorodici u pobjedi nad Turcima 1654. godine. Glavna misa sa Gospinom slikom na oltaru će biti održana u 18 sati.

U “pučkom” dijelu, od 16.30 sati kroz Perast će prodefilovati Gradska muzika Kotor i Bokeljska mornarica. U čast profesora dr Vladislava Brajkovića, uglednog admirala Bokeljske mornarice, na mjesnom groblju će delegacija Bokeljske mornarice položiti cvijeće. Na Trgu ispred crkve Sv. Nikole biće odigrano Kolo Bokeljske mornarice, a nakon toga je glavna misa.

Gađanje kokota najavljeno je poslije mise, oko 19h, ukoliko vremenske prilike budu povoljne.

/M.D.P./

Najčitanije