13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Petrina u Primoštenu radi novu atrakciju: Spomenik ribarima

Ribar Foto: Vedrana Stočić / Šibenski

Primoštencima dobro ide sa spomenicima. Težaci s magarcem i ribar i mačka omiljene su foto lokacije turista, a velebni spomenik, visok preko 17 metara, posvećen njihovoj nebeskoj zaštitnici Gospi od Loreta na vrhu brda Gaj godišnje posjeti preko 50 tisuća ljudi. Bilo je stoga očekivano da primoštenski općinski vijećnici jednoglasno odluče kako na javnim površinama žele još jednu brončanu skulpturu, piše portal Šibenski.

Ovog puta odaje se počast ribarima, brodu i ostima, a skulptura nosi naziv ‘Ribar pod osti’. Izrada skulpture bez PDV prema ponudi umjetnika Tea Baučića stajala bi 150.000 kuna, a odljev u bronci 35.500 eura.

Spomenik bi bio u prirodnoj veličini u obliku tradicijske brodice Batane, na provi je ribar koji ostima lovi ribi, dok drugi vesla. Na vrhu prove je feral koji bi gorio po noći jer bi bio spojen na javnu rasvjetu.

Nova umjetnička instalacija bit će postavljena u plićaku u blizini drugih ribarskih brodica, najvjerovatnije na Mandraču ili Podakraje. Međutim, o tome će odlučiti građani na javnoj raspravi, a ako bude potrebno, rečeno je na Vijeću, raspisat će se i referendum.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije