17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pijesak pun zlatnih dinara – arheološka senzacija sa morskog dna

Pronađeni novac

Kad je jedan od članova lokalnog ronilačkoga kluba blizu izraelskog mediteranskoga grada Caesaree tokom podvodnog izleta na dnu slučajno ugledao zlatni novčić, nije ni slutio da je to artefakt koji je u pijesku ležao hiljdu godina.

Međutim, kad su na njegov poziv i ostali ronioci iz grupe počeli rukama kopati po pijesku, pronašli su još zlatnika i shvatili da se pred njima nalazi veliko arheološko otkriće.

Ronioci nisu čuvali tajnu za sebe, nego su odmah obavijestili udrugu Israel Antiques Authority, pa su u zajedničkoj akciji, uz pomoć detektora za metal, sa dna u nekoliko dana izvadili čak 2000 zlatnih novčića raznih veličina, težina i vrijednosti.

U službenom izvješću navodi se kako je riječ o dinarima koji su se koristili kao sredstvo plaćanja u doba vladavine kalifata Fatimida, u razdoblju od 909. do 1171. godine.

Ovo je najveća količina zlatnog novca dosad pronađena u Izraelu, a arheolozi smatraju da je riječ o teretu potonulog broda koji ih je prevozio u Egipat. Grad Caesarea Maritima je tijekom vladavine Rimljana bio važna luka na Mediteranu. Utemeljio ga je u razdoblju od 22. do 10. godine prije Krista izraelski kralj Herod Veliki na mjestu nekadašnjeg feničkog naselja Turrisa Stratonisa.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije