22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pjaca od filozofa – Vox feminae

VOX

Ovogodišnja Pjaca od filozofa, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, nosi naziv Vox feminae i predstavlja vrlo značajan program koji se od danas, 24.07. do 26. jula organizuje na različitim lokacijama Kotora i Boke.

Večeras, tokom prve večeri Pjace od filozofa održaće se debatno-umjetnički program pod nazivom Darina regula u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 21 čas.

 Programsko veče obuhvata nastup vokalnog ansambla Collegium+, na čelu sa autorkom projekta i dirigentkinjom Draganom Jovanović. Zadatak projekta Collegium+ jeste razvoj platforme za čvršće umrežavanje, neposredniju komunikaciju i razmjenu znanja i vještina mlađih i starijih generacija pjevačica koje žive i rade širom regiona, noseći u sebi impuls zdrave saradnje i promovisanja pravih vrijednosti. Ova ideja se u okviru ovogodišnjeg KotorArta ovaploćuje kroz program Darina regula koji referiše na jedinstveno načelo odnosa prema profesiji i životu koje je profesorka Matić Marović usađivala u svoje studentkinje. Neke od njih nastupiće u svojoj ulozi iz rane mladosti, ovoga puta pjevajući u čast svoje profesorke. Uz nastup ansambla Collegium+ i zvaničnu dodjelu druge Nagrade Darinka Matić Marović, istaknutoj dirigentkinji, pozorišnoj rediteljki i kompozitorki Karmini Šilec, program Darina regula predstaviće i neke od najznačajnijih umjetnica regiona, vizuelnu umjetnicu Andrijanu Vešović, poznatiju kao Zombijanu Bones, nagrađivanu književnicu Lejlu Kalamujić, kao i samu dobitnicu nagrade, Karminu Šilec.

Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom Bella Boka iz Kotora. Stajalište brodića je preko puta Centra za kulturu “Nikola Đurković” sa polaskom u 20 časova i 30 minuta. Ulaz na događaj je besplatan, a ukoliko publika dolazi brodom, potrebno je kupiti ulaznicu za simboličnu cijenu od 5 eura preko Gigstix mreže, njihovog sajta www.gigstix.me, ili širom Crne Gore na odabranim Tobacco S Press kioscima.

Odlučnost i nježnost, ozbiljnost i neposrednost u komunikaciji, takmičarski duh i vjera, naporan rad i vizionarstvo, srećno su se sreli u temperamentu Darinke Matić Marović čija jedinstvena ličnost i djelo predstavljaju glavnu inspiraciju za pokretanje programa Vox feminae. Inspirisani njihovim radom i stvaralaštvom, sa ponosom ističemo da smo domaćini ovako izuzetnim umjetnicama i vokalnom sastavu Collegium- istakli su iz PR službe festivala.

Najčitanije