21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Planiraju obilježiti tri vijeka od proglašenja Stoliva pomorskim naseljem

Stoliv

Nevladino Udruženje „Kamelija“ u prvoj polovini ove godine planira da obilježi tri vijeka od kada je Stoliv dobio status pomorskog naselja od Venecije. Kako je Radio Kotoru danas kazao predsjednik Upravnog odbora udruženja Romeo Mihović, prigodnom tematskom večeri biće obilježen ovaj značajan događaj.

“U dogovoru smo sa Pomorskim muzejom Crne Gore i drugim institucijama koje su vezane za pomorsku prošlost Boke, a koje će nam biti podrška u organizovanju ove svečanosti. Uz nadu da će do tada epidemiološka situacija u Crnoj Gori biti mnogo stabilnija nego što je sada, planirali smo događaj koji će, uz istorijske činjenice vezane za pomorstvo na ovim prostorima, imati i osvrt na trenutno stanje u ovoj važnoj, ekonomskoj grani“, pojasnio je Mihović.

Prema dostupnim podacima, oko 1800. godine Boka Kotorska je imala oko 600 jedrenjaka, od kojih je 300 bilo pomorskih plovila. U to vrijeme, Boka je imala oko 300 pomorskih kapetana i 3 000 pomoraca. Ovom području su donosili godišnji profit od 200 000 venecijanskih, zlatnih dukata.

Mihović podsjeća da su se stolivske porodice vjekovima bavile trgovinom i pomorstvom (porodice Ivanović, Žige, Milatovići…), ali su bili veoma vješti i u obradi drveta (Ševelje), te kovanju gvožđa (Marinovići).

Stoliv

Napominje i da se u kotorskim, arhivskim spisima Stoliv prvi put pominje prije 695 godina, status opštine dobio je prije 231 godine, Tamburaški zbor “Guslar“ u ovom mjestu osnovan je prije 102 godine, a Turističko društvo „Jadran“ postojalo je prije 54 godine. Prestalo je sa radom 1997. godine.

Najčitanije